Ο Ολάντ ως «μεσίτης» εταιριών στην Αθήνα

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Επίσκεψη για μπίζνες πραγματοποιεί αύριο στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το «πεσκέσι» που φέρνει μαζί του, ο ένοικος των «Ηλύσιων Πεδίων» είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, δύο «δανεικές» φρεγάτες που προτίθεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι τόσο η σπουδή της κυβέρνησης να καλυφθεί η επίσκεψη – εξού και ο Σίμος Κεδίκογλου ξιφουλκούσε κατά της απεργίας

των ΜΜΕ -, όσο και η «δίψα» της Γαλλίας για – καθυστερημένη – παρέμβαση στο ελληνικό «δράμα» κρύβουν από πίσω τους την «κάψα» της Γαλλίας του Ολάντ να μη μας χάσουν από πελάτες. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν από καιρό άλλωστε πως ο Γάλλος πρόεδρος επιζητεί το να έχει μερίδιο η χώρα του, στο «ξεπούλημα» του εθνικού μας πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό, πως έρχεται σε μια περίοδο κρίσης να μας χαρίσει (ή μήπως μεσοπρόθεσμα να μας πουλήσει;) τις γαλλικές φρεγάτες τύπου Fremm, τις οποίες αξίζει να σημειώσουμε, πως είχε αποφασίσει να αγοράσει η Ελλάδα στην προμνημονιακή περίοδο, αλλά δεν το έκανε για λόγους υψηλού κόστους. Οι προσπάθειες είχαν συνεχιστεί και την εποχή που μπαίναμε στο Μνημόνιο, καθώς με αυτό το αντικείμενο στην ατζέντα του, είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο πρώην Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν, θέτοντας το θέμα στον τότε ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ίδιο θέμα, αναμένεται να θέσει σύντομα και ο νυν υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψή του στην Αθήνα σε διαφορετική ημερομηνία απ’ αυτήν του προέδρου του καθώς και τετ α τετ με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον σημειώνεται και ενόψει της χαρτογράφησης της ελληνικής ΑΟΖ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αυτό το ενδιαφέρον συνδέεται άμεσα και με την πώληση σε μορφή πολυετούς ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών. Πρέπει τέλος να σημειώσουμε πως ο Φρανσουά Ολάντ, έρχεται στην Αθήνα και ως «μεσίτης» της γαλλικής Total, εταιρίας που έχει άμεσα ενδιαφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες, για τις προσεχείς εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο στο ελληνικό Αρχιπέλαγος όσο και στο Ιόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα