Ο «κόκκινος» Οκτώβρης φοβίζει το ΠΑΣΟΚ

Του Βαγγέλη ΓιακουμήΣυναγερμός έχει σημάνει στους επιτελείς του Βαγγέλη Βενιζέλου καθώς τα μηνύματα του «κόκκινου» Οκτώβρη δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα καυτό φθινόπωρο.

Από τη μία υπάρχει ο φόβος του οποιοδήποτε ατυχήματος στη Βουλή, από την καταψήφιση βουλευτών σε κάποιο σημαντικό νομοσχέδιο και από την άλλη, την πιθανή κοινωνική έκρηξη

του κόσμου που από τους συνεχείς φόρους, δεν έχει πλέον άλλα χρήματα να πληρώσει και χρωστάει παντού.

Μπροστά σε αυτό το κλίμα που το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει αντιμέτωπο, στην Χαριλάου Τρικούπη πλέον που βρίσκονται οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναμένουν να περάσουν οι μέρες έτσι ώστε να αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις πρωτοβουλίες τους, προκειμένου να προλάβουν τις αντιδράσεις. Τις κοινωνικές ή τις κοινοβουλευτικές.

Τους φοβίζουν δύο θέματα: αναστολή πλειστηριασμών, που σημαίνει κατασχέσεις σπιτιών και το πρόγραμμα κινητικότητας στο δημόσιο, που σημαίνει αθρόες απολύσεις.

Συνάντηση με Σαμαρά

Αν και ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι μαζί με τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Λιθουανία -στη συνάντηση των Ευρωπαίων ομολόγων του- και θα επιστρέψει στη ΔΕΘ μία ημέρα μετά τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει αμέσως τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τις ΗΠΑ να συναντηθεί μαζί του.

Δύο είναι τα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες: τι θα γίνει με το πρόγραμμα κινητικότητας και με τους υπαλλήλους εκείνους, που έχουν μπει στο δημόσιο πριν δημιουργηθεί το ΑΣΕΠ και τι θα γίνει με την άρση των πλειστηριασμών στα ακίνητα που έχει μπει για τα καλά από την «πίσω πόρτα», που άνοιξε ο Θανάσης Σκορδάς, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία συζητούν μια τέτοια πιθανότητα αποδεχόμενοι τις πιέσεις της τρόικα.

Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Βενιζέλος είναι κάθετος. Δεν μπορεί να μπούνε στην ίδια ζυγαριά, εργαζόμενοι του δημοσίου -που μπήκαν σε δουλειά χωρίς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ- με εκείνους που μπήκαν για εργασία στο Δημόσιο την εποχή που δεν υπήρχε ακόμη το ΑΣΕΠ. Θέλει ο κ. Βενιζέλος να ξεχωρίσει την μία από την άλλη περίπτωση και έχει δίκιο. Θα μετριάσει έτσι τις απολύσεις.

Για την κινητικότητα

Στο θέμα της κινητικότητας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, ότι κανένα υπουργείο δεν κάνει σωστές κινήσεις, ουδείς υπουργός γνωρίζει πού υπάρχουν κενά και δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος αξιολόγησης. Διαφορετικά κριτήρια έχει ο ένας υπουργός που βάζει στο πρόγραμμα εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), διαφορετικά άλλος υπουργός που τοποθετεί με άλλη μορφή εργασίας εργαζόμενους στο πρόγραμμα, κ.ο.κ. Επομένως, τονίζουν, πως δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, κριτήρια και άποψη για το ποιοι μπαίνουν στο πρόγραμμα, με συνέπεια να μην υπάρχει κανένας εξορθολογισμός.

Στη δεύτερη περίπτωση, στο θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα πρέπει να μπούνε κάποια κριτήρια και όχι όλοι όσοι χρωστούν ανεξαίρετα να χάνουν τα σπίτια τους. Μια τέτοια πιθανότητα θα εξεγείρει τον κόσμο και θα προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις που ενδεχομένως να κοστίσουν και στην κυβέρνηση ακόμη. Θεωρεί με άλλα λόγια ο κ. Βενιζέλος ότι από το μέτρο της άρσης των πλειστηριασμών, θα πρέπει να προστατευτούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος, θα ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, διευκρινίζοντας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, νέους φόρους ή και άλλες περικοπές. Αναμένεται να του πει, σύμφωνα με τους συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «καλύτερα να πέσει η κυβέρνηση, παρά να πάρουμε και άλλα μέτρα» και ότι «ο κόσμος θα βγει στους δρόμους».,

Από κοντά τους υπουργούς

Στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας ότι πραγματικά το φθινόπωρο θα είναι καυτό, τέτοιο που δεν θα έχουμε συναντήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς αντιδράσεων, φροντίζουν από τώρα να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και πλέον αλλάζουν στρατηγική. Δεν βγαίνουν αντιπαραθετικά με τη ΝΔ, παρά μόνο φροντίζουν να κάνουν πολιτικό μασάζ σε υπουργούς και βουλευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επισκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Καρύδης, Κωνσταντινόπουλος) σε υπουργούς πρώτης γραμμής, όπως Παιδείας και Εργασίας, ενώ επειδή δεν ήθελαν να επισκεφθούν τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση ο συγκεκριμένος τομέας του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι ούτε αρνητικός, ούτε αντιπαραθετικός στον υπουργό. «Του λέμε με ευγενικό τρόπο τι πρέπει να γίνει στον τομέα που εποπτεύει πολιτικά, που είναι πολύ ευαίσθητος πράγματι χωρίς να διαφωνούμε επί της ουσίας».

Παράλληλα θα υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή του κ. Βενιζέλου με όλους τους βουλευτές του. Και μέσα από τετ- α -τετ συναντήσεις, αλλά και μέσα από τακτικές συνεδριάσεις της Κ.Ο, της ΚΠΕ και του Π.Σ.

Η ομαλότητα στη χώρα

Στόχος φυσικά να αποτραπεί το ατύχημα, που μπορεί να είναι, είτε καταψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου, είτε κάτι άλλο κοινοβουλευτικό, που θα βάλει σε κίνδυνο τη δικομματική κυβέρνηση και θα διακινδυνεύσει την ομαλότητα στη χώρα.

Γι’ αυτό και δεν προτείνουν πλέον νόμους, παρά πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν από κοντά βουλευτές και υπουργούς, με εισηγήσεις και προτάσεις, που θα ενώνουν και δεν θα διασπούν τουλάχιστον την πρόθεση: την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Γεγονός πολύ δύσκολο αν δούμε ότι οι επόμενοι μήνες, θα είναι μήνες εκλογών και προεκλογικής ετοιμασίας. Αποκλείουν να στηθούν τέσσερις κάλπες, (ευρωεκλογών, νομαρχιακών και δημοτικών μαζί με τις εθνικές), αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει όταν μάλιστα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Έτσι λοιπόν οι σχεδιασμοί στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν την ασφάλεια του μεγάλου χρονικού διαστήματος, παρά αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις βήμα – βήμα, ανάλογα με το τι έχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα