Ο ιός του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια φορείς, «καταπίνουν» την Αττική

Περιοχή υψηλής επικινδυνότητας θεωρείται η Αττική όσον αφορά στον πληθυσμό των μολυσμένων με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της εντομολογικής επιτήρησης που διενεργούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι πολύ έντονη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μετάδοση του ιού και στους ανθρώπους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον το 1/3 των πληθυσμών των κουνουπιών που ελέγχονται μέσω

ειδικών παγίδων στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.

Ίλιον, Παλαιό Φάληρο, Νέα Χαλκηδόνα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια αλλά και η καρδιά της Αθήνας, βρίθουν μολυσμένων κουνουπιών.

Αναλόγως υψηλή -αλλά κι αναμενόμενη με βάση τα περυσινά ευρήματα- κινητικότητα των κουνουπιών καταγράφεται και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Από αυτές τις περιοχές προέκυψε άλλωστε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ηλικιωμένο άνδρα στην Αρτέμιδα (συγκεκριμένα στα Σπάτα), όπου τα κουνούπια κάνουν τις εφορμήσεις τους κατά σμήνη από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Ηλικιωμένοι και ασθενείς με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένοι) αποτελούν κι εφέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις ομάδες – στόχους των κουνουπιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα