Ο Φωτισμός του ανθρώπου

Του Σωτήρη Χατζάκη*

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους ως τουρίστες της ίδιας τους της ύπαρξης. Πίσω από τα τζάμια του εγκλεισμού στον εαυτό τους, σαν επιβάτες ενός εκδρομικού πούλμαν, διαβαίνουν το χρόνο τους μακριά από ανεπιθύμητες ετερότητες και συναναστροφές που δεν εγκρίνουν.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που οδοιπορούν στην έρημο της υπάρξεως και η ζωή τους είναι ένα στάλαγμα ουσίας, μια μαρτυρία για την ανθρώπινη περιπέτεια. Αυτοί οι ομολογητές του πάσχοντος ανθρώπου ζουν σ’ ένα παράλληλο κόσμο με ένα τρόπο μυστικό, μυημένοι και αγιοποιημένοι από τον πόνο και

από τη φάρσα της μοίρας.

Η Φανή Αθανασιάδου, ποιήτρια, λογοτέχνης, δημοσιογράφος και μέλος θεατρικής ομάδας, γνωρίζει καλά το στίχο του Καρούζου που λέει κάπως έτσι, αν θυμάμαι καλά,

«Είμαι άρρωστος γιατρέ μου

Τι έχετε κύριε;

Έχω ύπαρξη γιατρέ»

Ο πνευματικός άνθρωπος γνωρίζει ότι ποτέ δεν πας από την τέχνη στον πόνο αλλά από τον πόνο στην τέχνη. Αυτό το σφράγισαν ανεξίτηλα οι αρχαίοι τραγικοί, ο Κίρκεγκωρ στη Φιλοσοφία και ο Μπέκετ ως αντιπρόσωπος του Αισχύλου στον 20ο αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανέλαβε φέτος τη δράση του «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» για να συνδράμει παιδιά και μητέρες που φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Οι θεατές φέρνουν τρόφιμα αντί χρημάτων. Η Φανή λοιπόν, όταν την επισκεφτήκαμε στο σπίτι της στο πλαίσιο μίας άλλης δράσης του Θεάτρου μας, της δράσης «Θέατρο Κατ’ Οίκων», αφού μας παρηγόρησε αντί να παρηγορηθεί, μας προσέφερε ως αντίδωρα της παρουσίας της τα ποιήματά της για να δραματοποιηθούν και να παρουσιαστούν σε μια βραδιά του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου». Και απέδειξε ότι με τέτοιες πράξεις και με τέτοια στάση ζωής μπαλώνεται ο κοινωνικός ιστός που διερράγη πρώτα από την απώλεια της πνευματικότητάς μας και μετά από την οικονομική κρίση.

Ο λαός μας πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή του, ο καθένας από μας προσωπικά και όλοι μαζί μέσα από κοινότητες και συλλογικότητες ενός νέου περιεχομένου. Και θα το πετύχουμε. Αρκεί στο κέντρο των σκέψεων και των πράξεών μας να βρίσκεται ο άνθρωπος.

Ο φωτισμός του ανθρώπου είναι η νέα αντίστασή μας απέναντι στη βία του χρήματος.

* Ο κ. Χατζάκης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα