Ο Άγιος Βασίλης φόρεσε μαύρα για το Κονέκτικατ

Από χθες είναι σε εξέλιξη όλο το βράδυ ένας μαραθώνιος ενημέρωσης για την μεγαλύτερη ίσως τραγωδία με θύματα 20 παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.

Δεν έχει τέλος ο θρήνος στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ μετά την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν, όταν ένας 20χρονος ένοπλος εισέβαλε στο σχολείο πυροβολώντας αδιακρίτως σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο. Ο δράστης Άνταμ Λάνζα, αφού σκότωσε τη μητέρα του που ήταν δασκάλα στο σχολείο, γάζωσε τους μαθητές δολοφονώντας 20 παιδιά.

ηλικίας 5 έως 10 ετών, αλλά και έξι ενήλικες. Αφού ολοκλήρωσε το λουτρό αίματος έστρεψε την κάννη του όπλου προς το μέρος του, πάτησε τη σκανδάλη και αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία εντόπισε στο σχολείο δύο όπλα και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ο δράστης φέρεται να είχε μαζί του ένα ,βαρύ στρατιωτικού τύπου τυφέκιο. Ηδη έχουν βρεθεί περίπου 100 κάλυκες.

Η τραγωδία είχε ξεκινήσει από το σπίτι του 20χρονου, ο οποίος αφού δολοφόνησε τον πατέρα του ξεκίνησε για το μακελειό στο σχολείο.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το Λευκό Οίκο, για να απαιτήσουν πιο αυστηρούς νόμους στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά την τραγωδία με τους 27 νεκρούς- μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά- σε σχολείο στο Κονέκτικατ.

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνιας μπροστά από το Λευκό Οίκο. Ανάμεσα τους και μέλη της οργάνωσης «Στοπ στη βία των όπλων».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας κατά της οπλοκατοχής και της χρήσης των όπλων, έψαλλαν ύμνους υπό το φως εκατοντάδων κεριών, σε μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο δημοτικό σχολείο της αμερικανικής πολιτείας του Κονέκτικατ την Παρασκευή.

Για την ανείπωτη οδύνη που νιώθει κάθε γονιός στην Αμερική, όπως και ο ίδιος, μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη παρέμβασή του για το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ, δακρύζοντας μπροστά στους δημοσιογράφους.
Σαν χώρα, όπως πρόσθεσε, έχουμε ζήσει πάρα πολλά περιστατικά με πυροβολισμούς. «Κάθε φορά αντιδρώ όχι σαν πρόεδρος αλλά, όπως κάθε άλλος: σαν πατέρας», τόνισε.«Είτε πρόκειται για το δημοτικό στο Νιουτάουν, είτε για το σινεμά στο Ορόρα [του Κολοράντο], είτε για μια γειτονιά στο Σικάγο, αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας και αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας».Πρέπει τώρα, συνέχισε, να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγωντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα.Τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν πέντε με δέκα ετών, τόνισε, «οι καρδιές μας έχουν τσακιστεί» από αυτό το γεγονός. «Είχαν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους και τους δασκάλους τους, άνδρες και γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να εκπληρώσουν τα παιδιά τα όνειρά τους».Όπως ζήτησε, οι σημαίες σε δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ θα κυματίζουν ως την Τρίτη μεσίστιες σε ένδειξη τιμής για τα θύματα της τραγωδίας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε απόψε το σοκ και τη φρίκη της μετά το μακελειό που προκάλεσε 27 νεκρούς, κυρίως παιδιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα», αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοινωσή της.

«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», προσθέτει.

«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοινωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζοντας ότι «νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν» και πρόσθεσε:«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας».

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς τους Αμερικανούς, για την απίστευτη τραγωδία στο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ, την Παρασκευή.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », είπε ο πρόεδρος Ολάντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ζήσει παρόμοιες μαζικές εκτελέσεις με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή των 77 νέων ανθρώπων στη Νορβηγία, το περασμένο έτος.

Εν τούτοις οι περισσότεροι σχολιαστές στην Ευρώπη, έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συχνότητα των μαζικών κρουσμάτων βίας.

«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της, για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.

«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά », ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Έχετε την ειλικρινή συμπάθεια μου που συμμερίζεται και ο πρίγκιπας Φίλιππος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» καταλήγει το μήνυμα της βασίλισσας.

Το άκουσμα της είδησης για το φοβερό μακελειό στο Κοκέκτικατ, επανέφερε στη μνήμη των βρετανών τη σφαγή στο Ντανμπλέϊν της Σκοτίας το 1996, όταν ένας μοναχικός δράστης σκότωσε 16 παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Είκοσι παιδιά και έξι ενήλικες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης αυτής στην μικρή πόλη του Κονέκτικατ. Το μακελειό είναι μια από τις χειρότερες σφαγές που διαπράχτηκαν σε σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμα:

Έξι Έλληνες ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο Κονέκτικατ Δείτε τι λένε τα παιδιά και οι γονείς στο CNN:Βίντεο:Τι λένε τα παιδιά για την τραυματική αυτή μέρα

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα