Νομιμότητα και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Υπό τον τίτλο «οι ελληνικές προσπάθειες για την πάταξη της φοριοδιαφυγής αποφέρουν λίγα έσοδα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος», η βρετανική εφημερίδα «International Herald Tribune» (IHT), αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ρίξει φως στη λίστα των προσώπων με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας. Ανάμεσα στους υπόπτους συγκαταλέγεται

και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο διακεκριμένος δικηγόρος Μχάλης Δημητρακόπουλος, έχει αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης πολλών υψηλόβαθμων προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή. Ανάμεσά τους η κόρη αλλά και η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την IHT επισημαίνει ότι πολλοί από τους πελάτες του με δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό δεν θα έφερναν ποτέ τα χρήματά τους στην Ελλάδα γιατί οι δολοφόνοι έχουν περισσότερα νομικά δικαιώματα απ΄όσους φοροδιαφεύγουν.

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «International Herald Tribune» με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή βρέθηκε στο επίκεντρο και μάλιστα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας απαίτησαν την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος ως πρωταρχική προϋπόθεση μίας επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας.
Ακόμα όμως και εάν συγκεντρώνονταν όλα τα χρήματα από την φοροδιαφυγή, ουσιαστικά ελάχιστα θα ήταν αυτά που θα έμπαιναν στο ελληνικό ταμείο.

Παρόλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης, από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι βρίσκονται στην διάθεση των 1.500 μεγαλύτερων φοροφυγάδων, μόνο τα 19 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, επισημαίνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα