Νέος πρόεδρος του Μαλί εκλέχτηκε ο Ιμπραχίμ Κεϊτά

Πρόεδρος του Μάλι με το 77,6% της λαϊκής ψήφου εξελέγη ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η εκλογή του κ. Κεϊτά στον προεδρικό θώκο ολοκληρώνει τη μακρά διαδικασία επιστροφής της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 2012, που έδωσε την ευκαιρία σε ισλαμιστές αντάρτες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η κατάληψη ολόκληρου του Μάλι από τους προελαύνοντες ισλαμιστές αποτράπηκε τελικά χάρη στη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας,

με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιανουάριο.

Ο κ. Κεϊτά έχει ήδη διαμηνύσει πως πρώτος του στόχος είναι η επίτευξη μακρόπνοης ειρήνης με τους αυτονομιστές αντάρτες της φυλής Τουαρέγκ που κατοικούν στο βόρειο Μάλι.

Πέραν αυτού ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά δύσκολων προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, και η ανασύσταση της αδύναμης οικονομίας.

Διεθνείς δωρητές έχουν ήδη δεσμευτεί πως θα παράσχουν 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του Μάλι. Οι δεσμεύσεις έγιναν στο πλαίσιο διάσκεψης στις Βρυξέλλες τον Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα