Νέο τετ α τετ Στουρνάρα-Τρόικας – «Βαρύ» το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα, καθώς δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία σε κανένα από τα θέματα που που παραμένουν «ανοιχτά» προς διαπραγμάτευση. «Αγκάθια» παραμένουν ο φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί, το δημοσιονομικό κενό και οι αμυντικές βιομηχανίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση που είχε με τον πρωθυπουργό, παραδέχθηκε ότι με τον φόρο ακινήτων που αποφασίστηκε

με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της συγκυβέρνησης δημιουργήθηκε νέο χρηματοδοτικό κενό.

«Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο χρόνος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αναβολής επίλυσης των ζητημάτων. Μάλιστα, τον κίνδυνο της κυβερνητικής συνοχής προέβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης στην συνάντηση που είχε με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως πρόκειται για πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση και σημείωσε πως υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του Ευ. Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς.

Που χωλαίνουν οι συζητήσεις με την τρόικα

• Φόρος ακινήτων: Η τρόικα εκτιμά πως το κενό από τα 2,9 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τα έσοδα, δημιουργείται κενό με τη νέα πρόταση 380 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχτηκαν η διαφορά να καλυφθεί από την μείωση του ταμείου επενδύσεων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν θα ξεπεράσει τα 250-280 εκατ. ευρώ.

• Πλειστηριασμοί: Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να υπάρξει πλήρης άρση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση ζητά την εξαίρεση όσων πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια που θα τεθούν.

• Δημοσιονομικό κενό: Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο εκτιμά πως είναι στο 1,7 δισ. ευρώ (από 2,9 δισ. ευρώ) και το οικονομικό επιτελείο πιστεύει πως θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ (από 500 εκατ. ευρώ)

• Επαγγελματικές μισθώσεις : Η τρόικα φαίνεται να δέχεται την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων, ωστόσο επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των νέων συμβολαίων κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

• Αμυντικές βιομηχανίες: Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην αρχική τους άποψη ότι θα πρέπει να μπει «λουκέτο». Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία και τα ΕΑΣ να κρατήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πριν την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2013, ενώ ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας.

The post Νέο τετ α τετ Στουρνάρα-Τρόικας – «Βαρύ» το κλίμα των διαπραγματεύσεων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα