Νέο γερμανικό χαστούκι σε Στουρνάρα – Τρόικα

Του Γιάννη Ντάσκα

Το να θεωρούν «άδικα φορομπηχτική» την πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα οι Έλληνες αδύναμοι και μικρομεσαίοι στα οικονομικά, είναι και λογικό και αναμενόμενο και γίνεται στην πραγματικότητα.

Το να πιστεύουν το ίδιο για τον κ. Στουρνάρα Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί και άλλα θύματα της κρίσης και των Μνημονίων, επίσης αναμενόμενο.

Το να θεωρεί «προκλητική» την πολιτική Στουρνάρα,

μια έγκυρη και παλαιά γερμανική εφημερίδα είναι έκπληξη, αλλά και δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για την πολιτική αυτή, αν συσχετισθεί μάλιστα και με άλλες επιθέσεις κατά της γενικότερης πολιτικής της τρόικας από επίσημα γερμανικά χείλη…

Με τίτλο «Ελληνικό Ηθος», ο οποίος από μόνος του δημιουργεί προβληματισμό και εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφέρεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «οι φορολογικές αρχές της χώρας της κρίσης γιορτάζουν επιτυχίες. Γνωστοί επιχειρηματίες, επώνυμοι και πρώην πολιτικοί πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.»

Στη συνέχεια όμως, αναφέρεται στον Γιάννη Στουρνάρα λαμβάνοντας αποστάσεις με τα εξής: « Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ευχαριστημένος. Αντιθέτως: προκαλεί τους συμπολίτες του ισχυριζόμενος ότι συνεχίζουν να πληρώνουν λίγους φόρους».

Οι λέξεις «προκαλεί» και «ισχυριζόμενος» δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία…

Λίγα 24ωρα μόλις έχουν περάσει από τότε που ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς αμφισβήτησε μέσα στην ελληνική Βουλή την πολιτική της τρόικας και έφτασε στο σημείο να λέει ότι και κάνουν πολιτική που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά μεγέθη και πρέπει να λογοδοτήσουν για το κακό στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Στουρνάρας, με βάση τουλάχιστον τυπικά το Μνημόνιο, εφαρμόζει κυρίως την πολιτική της τρόικας και προφανές είναι ότι η γερμανική εφημερίδα αμφισβητεί συνολικά την ορθότητα της πολιτικής τους.

Αυτό υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο από το ότι αναφέρει:

«Παρά τις επιτυχίες που σημειώνουν τελευταία οι ελληνικές αρχές, το 2013 οι οφειλές των πολιτών έναντι του κράτους αυξήθηκαν κατά επτά δισ. ευρώ. Έτσι τα νέα χρέη αυξάνονται γρηγορότερα σε σύγκριση με την είσπραξη των παλαιότερων. Αυτό αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη ύφεση. Πολλοί οφειλέτες έχουν χρεοκοπήσει».

Το άρθρο αναφέρεται βέβαια και στην άλλη πλευρά του λόφου, εκεί ,όπου πράγματι υπάρχει φοροδιαφυγή και σημειώνει:

«Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, όμως, πιστεύει ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν λίγους φόρους. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρέπεμψε τώρα σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τον Υπουργό. Εκεί μπορεί να διαβάσει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, -γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες εστιατορίων- δήλωσαν μεταξύ 2003 και 2010 περίπου το ήμισυ του εισοδήματός τους. Ετησίως χάνονταν έτσι 3,23 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παλαιότερα πολλοί δήλωναν ένα εισόδημα ακριβώς κάτω από το αντίστοιχο όριο».

Η πλευρά αυτή όμως, είναι συγκεκριμένη. Και ναι μεν είναι ορθή η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «πρέπει να πληρώσει και η Εκάλη» αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται ιδιαίτερα για τα δάνεια και την πρώτη κατοικία είναι οριζόντια και για το Κερατσίνι, και το Περιστέρι και τη Μενεμένη και δεν είναι μόνο για την Εκάλη, το Πανόραμα, τη Μύκονο…

Προφανώς αυτό το κατάλαβαν και στο Μόναχο, όπου ακούγονται οι κραυγές των ανήμπορων να αντέξουν αυτά τα μέτρα Ελλήνων…

The post Νέο γερμανικό χαστούκι σε Στουρνάρα – Τρόικα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα