Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος;

Ένα ακόμα τέλος στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ούτως ώστε να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα νοικοκυριά κλήθηκαν πρόσφατα να πληρώσουν μια αύξηση 118% στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλουν μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τότε η Ρυθμιστική

Αρχή Ενέργειας έλεγε ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών. Ωστόσο, σήμερα, επαναφέρουν το ζήτημα του χρέους στο λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ για να προετοιμάσουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όσον αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μιας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης) ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού, αλλά αντίθετα το επιδοτεί.

«Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης», καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα