Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα του Euroworking Group για την τελική έγκριση της δόσης

Την τελική έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων περιμένει η χώρα μας ως αποτέλεσμα από τη νέα τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Η παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας αναβλήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει

τεχνικό «briefing», στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για χθες.

Η μία -από τις συνολικά 22- προαπαιτούμενες δράσεις που εκκρεμεί ακόμη προκάλεσε την αναβολή της παρουσίασης από τον επικεφαλής του κλιμακιού της Κομισιόν Ματίας Μορς.

Πρόκειται για το προαπαιτούμενο μέτρο που αφορά τη διαδικασία της κινητικότητας στην παιδεία και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Την ικανοποίηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που ενημερώθηκαν από τους θεσμούς της τρόικας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, πλην μίας δράσης, η έγκριση της οποίας από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των χωρών του ευρώ, οι προαπαιτούμενες αυτές δράσεις περιλαμβάνουν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης και των εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πάντως, ο Γ. Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι για να υπάρξει εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,5 δισ. ευρώ όρος είναι η επιβεβαίωση σχετικά με την εκπλήρωση του τελευταίου προαπαιτούμενου, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες από τις χώρες της Ευρωζώνης για το τελικό «πράσινο φως», διαδικασία που αναμένεται να υλοποιηθεί έως τις 29 Ιουλίου. Αποσαφήνισε ακόμη ότι εφόσον αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εξουσιοδοτηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εκταμιεύσει το πρώτο τμήμα της επόμενης δόσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η δόση των 2,5 δισ. ευρώ θα έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως αύριο Παρασκευή. Ομως η καθυστέρηση στην ψήφιση του προαπαιτούμενου, που αναμένεται να γίνει σήμερα, μετέθεσε για δύο εργάσιμες μέρες την καταβολή των χρημάτων.
Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Ιουλίου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα