Να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις της NSA στην έδρα του ΟΗΕ, διέταξε ο Ομπάμα

Τον περιορισμό των παρακολουθήσεων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), στο πλαίσιο της επανεξέτασης του προγράμματος ψηφιακών παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η εντολή του Ομπάμα είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει

οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.

Ωστόσο, η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Από την μεριά της, η Ουάσινγκτον εκτίμησε την Τρίτη ότι θα ήταν «ατυχές» αν το νέο σκάνδαλο κατασκοπείας εις βάρος ευρωπαίων ηγετών επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσία για το εμπόριο (USTR).

Εμπλέκουν Γαλλία και Ισπανία στην κατασκοπεία της NSA

Η εκτεταμένη ηλεκτρονική κατασκοπεία που πρόσφατα πυροδότησε πολιτική θύελλα στη Γαλλία και την Ισπανία, πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ίδιων των χωρών και όχι από την Εθνική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα αρχεία κλήσεων που συλλέχθηκαν από τους Ευρωπαίους -σε εμπόλεμες ζώνες και σε άλλους τομείς εκτός των συνόρων τους- έγιναν στη συνέχεια γνωστά στην NSA -εξήγησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι- στο πλαίσιο των προσπαθειών να προστατευτούν τα στρατεύματα των Αμερικανών και των συμμάχων τους, καθώς και ο άμαχος πληθυσμός.

Η νέα αποκάλυψη φέρνει στο προσκήνιο το ρόλο των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών που συνεργάζονται στενά με την NSA και υποδηλώνει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή στην παγκόσμια εποπτεία.

The post Να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις της NSA στην έδρα του ΟΗΕ, διέταξε ο Ομπάμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα