Να ανελκύσει το πλοίο και να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ καλείται η εταιρεία του Sea Diamond

Την καταβολή αποζημίωσης 14 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και το δήμο Θήρας, καθώς και την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το θαλάσσιο χώρο παλαιά ορυχεία της Σαντορίνης, όπου βυθίστηκε το 2007 ύστερα από πρόσκρουση σε ύφαλο, επέβαλε το πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά στην πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.

Τον Απρίλιο του 2013 ο δήμος Θήρας είχε

υποβάλει αγωγή σύμφωνα με την οποία ζητούσε την ανέλκυση του Sea Diamond αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη εξαιτίας της υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, και το ελληνικό δημόσιο είχε υποβάλλει αγωγή, τον Απρίλιο του 2013 και ζητούπσε αποζημίωση για ηθική βλάβη για τον ίδιο λόγο, αλλά και για ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την ρίψη ευθυνών για το ατύχημα, στον εσφαλμένο χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας.

Όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του Sea Diamond σέβονται απόλυτα τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, ωστόσο θα ασκηθούν εφέσεις με την ελπίδα ότι οι αποφάσεις ενδεχομένως να ανατραπούν, ενώ όσον αφορά την ανέλκυση, τόνισε ότι ο διεθνής ναυτιλιακός οργανισμός ITOPF, σε έκθεσή του είχε αναφέρει ότι οποιοδήποτε εγχείρημα για ανέλκυση του πλοίου θα ήταν δύσκολο αλλά και παρακινδυνευμένο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το 2007, ύστερα από εντολή του υπουργείου Ναυτιλίας, η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι αμελητέα και όλες οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ, επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυρίζεται ότι πέντε χρόνια μετά το περιστατικό αυτό δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο αποτελεί κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι οικολογικοί φορείς κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό κίνδυνο από τη διάβρωση του ναυαγίου και ζητούν την ανέλκυση του πλοίου.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, είχε δηλώσει ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και έχει πληρωθεί ήδη ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης.

The post Να ανελκύσει το πλοίο και να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ καλείται η εταιρεία του Sea Diamond appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα