Μύθοι και αλήθειες για το χρυσό σε Πάικο και Κρούσια…

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Στα Κρούσια Όρη βρίσκονται οι πηγές του Γαλλικού ποταμού. Στα αρχαία χρόνια, οι Μακεδόνες τον ονόμαζαν «Εχέδωρο», με την ετυμολογία της λέξης να παραπέμπει στον όρο «ο έχων τα δώρα». Τα δώρα του γενναιόδωρου ποταμού δεν είναι άλλο τα ψήγματα χρυσού που μετέφερε στην ευλογημένη κοίτη του. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι επέλεξαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή μια αποικία που ονομαζόταν «Γκάλικουμ». Ονομασία που προερχόταν από το δέρμα κατσίκας που χρησιμοποιούσαν τότε για να κοσκινίζουν τα χρυσή κοίτη

του μετέπειτα Γαλλικού ποταμού.

Αρκετούς αιώνες μετά, η περιοχή των Κρουσίων, αλλά και το βουνό του Πάικου, εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον, καθώς στα έγκατα τους κρύβουν το χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικός παράγοντας στην απόσβεση του λεγόμενου εθνικού χρέους της Ελλάδας.

Όπως και στις Σκουριές, έτσι και στην περιοχή του Πάικου και των Κρουσίων οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι αρκετές. Προς το παρόν βέβαια δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια και σκηνικά πολέμου που είδαμε να εκτυλίσσονται επανειλημμένα στο όρος Κάκκαβο της Βόρειας Χαλκιδικής.

Μέχρι τώρα, στην ορεινές αυτές περιοχές του Κιλκίς, δεν υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως μερικώς υπάρχει στη Χαλκιδική. Ωστόσο, μετά τη γη του Αριστοτέλη, τα όρη Κρούσια και Πάικο παρουσιάζουν το μεγαλύτερο μεταλλευτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την περιφερειακή μονάδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στις περιοχές Βάθης – Γερακαριού – Αντιγόνειας και Ποντοκερασιάς υφίστανται κοιτάσματα πορφυρικού τύπου. Στην πρώτη περιοχή τα πιθανά αποθέματα κοιτασμάτων είναι 28 εκ. τόνοι. Από αυτούς, πιθανολογείται ότι βρίσκονται 112.000 τόνοι χαλκού και 25,2 τόνοι χρυσού, με την ακαθάριστη αξία των μετάλλων αυτών να αγγίζει το 1,88 δις. ευρώ.

Όσο για την Ποντοκερασιά, τα ενδεικτικά αποθέματα ανέρχονται στους 50 εκ. τόνους, με δυνατότητα απόληψης 300.000 τόνων χαλκού και 50 τόνων χρυσού, με την ακαθάριστη αξία σε αυτήν την περίπτωση να φτάνει τα 4,12 δις. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το ΙΓΜΕ, στην περιοχή Πολυκάστρου-Σκρα, τα πιθανά αποθέματα βασικών μετάλλων, περιλαμβάνουν ποσότητες  ψευδαργύρου και μολύβδου, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και 80 τόνοι αργύρου.

Οι αντιδράσεις

Οι κάτοικοι των περιοχών, αλλά και της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς γενικότερα, έχουν σηκώσει ένα κύμα αντίδρασης στην προοπτική μια μεταλλευτικής επένδυσης.

Η πρώτη ένσταση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, που τόσο στην περιοχή των Κρουσίων κόσο και του Πάικου, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Και αυτό γιατί οι 1.000 τόνοι σκόνης, που όπως λένε θα σηκώνεται κάθε ώρα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, θα μεταφέρει και βλαβερές ουσίες, ανασταλτικές για την ανάπτυξη περαιτέρω κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Η καταστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την τάση ερημοποί

Keywords
Αναζητήσεις
xrisos paikos, χρυσό σε βουνό τόυ κιλκίσ
Τυχαία Θέματα