Μισθοδικείο: Αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών δικαστικών υπαλλήλων

Aντισυνταγματική έκρινε το Μισθοδικείο για την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων κατά 20% έως 25% που επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012.

Το Μισθοδικείο αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).

Το πρώτο πλήγμα σε μνημονιακό νόμο

Μετά τις τελευταίες

περικοπές, οι καθαρές αποδοχές του προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου έπεσε σε 3.756 ευρώ (και λόγω της αναδρομικής παρακράτησης σε 3.180 ευρώ για το 2013), ενώ οι βουλευτικές ανέρχονται σε 6.568 ευρώ μαζί με επιδόματα. Ακόμη στους χαμηλότερους βαθμούς οι αποδοχές μειώθηκαν από 2.532 σε 1.600 ευρώ.

Οι δικαστικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους (έξοδα διαμονής στον τόπο μετάθεσης, γραφείο, βιβλιοθήκη κ.λπ.).

Πρόκειται για το πρώτο πλήγμα σε μνημονιακό νόμο 4093/12) που κρίνεται αντισυνταγματικός κατά πλειοψηφία (ψήφοι 6 – 3) από δύο συνθέσεις (όπου συμμετείχαν 3 δικαστές, 3 καθηγητές ΑΕΙ, 3 δικηγόροι), όπως αναφέρει το Έθνος.

Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες και πιθανόν να οδηγήσουν και σε ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση με έκπτωση του 25% από το φορολογητέο εισόδημα που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.

The post Μισθοδικείο: Αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών δικαστικών υπαλλήλων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα