Μία γρήγορη και ευφάνταστη ιστορική αναδρομή στις επαναστάσεις από το Economist

Με έναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο το εξώφυλλο του περιοδικού Economist απεικονίζει την σημερινή πραγματικότητα μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις των περασμένων αιώνων.

Συγκεκριμένα, η γυμνόστηθη Ελευθερία που οδηγεί τον λαό του Ευγένιου Ντελακρουά πρωτοστατεί, ενώ δίπλα της βρίσκεται ένας νεαρός της φοιτητικής εξέγερσης του 1968. Έπειτα, ένας άνδρας βγαλμένος από το 1989 και τα χρόνια της πτώσης της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας κρατά ψηλά το λάβαρο της δικής του επανάστασης και στο τέλος μια νεαρή

γυναίκα ντυμένη με τζιν και κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο και ένα ποτήρι με καφέ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή!

Όλα αυτά με τη βουβή παρουσία της μάσκας του Γκάι Φωκς, η οποία παρατηρεί τη λαϊκή εξέγερση να διογκώνεται και το κύμα της να παρασύρει τον λαό.

«Οι διαδηλώσεις έχουν διαφορετικές αιτίες. Στη Βραζιλία ο κόσμος εναντιώθηκε για την αύξηση των εισιτηρίων, στην Τουρκία για την κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος, στην Ινδονησία για την αύξηση των καυσίμων, στη Βουλγαρία για την κυβερνητική ευνοιοκρατία. Στην Ευρωζώνη κάνουν πορείες κατά της λιτότητας και η Αραβική Ανοιξη έγινε μια μόνιμη διαδήλωση σχεδόν για όλα», αναφέρει το κεντρικό άρθρο του Economist, κάνοντας παραλληλισμό ανάμεσα στις σημερινές εξεγέρσεις και εκείνες άλλων εποχών, οι οποίες έχουν πολλά κοινά.
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα οι λαοί πλέον αντιδρούν στα δημοκρατικά καθεστώτα, ενώ στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος άνθρωποι της μεσαίας τάξης, όχι μέλη των λόμπι που έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις.

«Με την οργή τους καταδικάζουν την διαφθορά, την ανεπάρκεια, την αλαζονεία», επισημαίνει το περιοδικό και κάνει ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Διαδικτύου για τον συντονισμό των διαδηλωτών, αλλά και την αξία των τόπων κοινωνικής δικτύωσης στον αγώνα της ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα