Μέρκελ: Δε θα γίνει κανένα νέο «κούρεμα»

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να βάλει τέλος στα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και μάλιστα δια στόματος της ίδιας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με το zougla.gr, η φημολογία έφτασε χτες το απόγευμα στο ζενίθ της, όταν τα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία άνοιξαν τη συζήτηση περί νέου κουρέματος, δημοσιεύοντας

αποσπάσματα συνεντεύξεων επιφανών πολιτικών του ίδιου ιδεολογικού χώρου των κ.κ. Μέρκελ και Σόιμπλε, όπως εκείνη του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ ΄Ετινγκερ και του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Γύργκεν Σταρκ. Οι δυο τους ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφεραν πως το τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα όχι μόνο είναι σχεδόν βέβαιο – κάτι που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα διέψευδε κατηγορηματικά το Βερολίνο – αλλά και ότι δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα με δηλώσεις της στο αυριανό τεύχος του γερμανικού περιοδικού Focus ότι ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε η Μέρκελ. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «…η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις».

Σημειώνεται ότι τη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο και για τον αποκλεισμό ενός κουρέματος την είχε ξεκίνησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα πλαίσια προεκλογικής εκδήλωσης. Από τότε, έχει προκληθεί ένα ντόμινο αντιδράσεων από αντιπάλους των Χριστιανοδημοκρατών. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ως τώρα κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο γερμανικό λαό είπε: «Τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια», λέει ο κ. Γκάμπριελ σε άρθρο του στο αυριανό τεύχος της εβδομαδιαίας επιθεώρησης Spiegel. Στο ίδιο άρθρο ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ασκεί κριτική a posteriori στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να κάνουν δεκτή το 2001 την Αθήνα στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, η ένταξη της στην ευρωζώνη ήταν όμως σίγουρα λάθος», δηλώνει ο κ. Γκάμπριελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα