Μεϊμαράκης: «Από την βουλευτική αποζημίωση κανείς δεν πλουτίζει»

Kατά πλειοψηφία , ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2013, με τον οποίο προβλεπεται η μείωση της βουλευτικής αποζημείωσης καθώς και η αποζημείωση των βουλευτών για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα, συνολικού ύψους 148,7 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα,

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής

για το 2013, μειώνονται κατά 22.221.000 ευρώ οι ετήσιες δαπάνες, μέσα σε αυτές είναι και η μείωση κατά 3.320.500 ευρώ από τις συνολικές βουλευτικές αποζημιώσεις, δηλαδή: 276.700 ευρώ μηνιαίως.

Η βουλευτική αποζημίωση για το 2013  μειώνεται κατά 1,9 εκατ. ευρώ με τις συνολικές πιστώσεις που προβλέπονται για τις βουλευτικές αποζημιώσεις να ανέρχονται στα 19.326.700 ευρώ έναντι 21.226.400 ευρώ το 2012.

Από την συμμετοχή των βουλευτών σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα εξοικονομούνται 1.300.000 εκ. ευρώ, δηλαδή: από τα 150 ευρώ, που ελάμβανε ο κάθε βουλευτής ανά συνεδρίαση, μειώνεται στα 105 ευρώ (= 45 ευρώ μείωση).

Σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι «ο βουλευτής δεν έχει τα προνόμια που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν». «Έχει μόνο τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνει την δουλειά του», και υπογράμμισε πως  «Από τον βουλευτικό μισθό κανείς δεν πλουτίζει».

Αναφέρθηκε δε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου του βουλευτή.

Προς αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μεϊμαράκης, διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με το έργο που επιτελείται:

«Τα κοινοβούλια δεν είναι για να παράγουν νόμους κάθε μέρα και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης νόμων και οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας να περιοριστούν σε μια εβδομάδα το μήνα»

Θέλουν WI-FI στην αίθουσα της Ολομέλειας

Επίσης προανήγγειλε από τις αρχές του νέου χρόνου διάλογο «για να δούμε αν θα προχωρήσουμε και πώς στην αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ενώ αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Ιανουάριο θα ξεκινήσει δοκιμαστικά το σύστημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Η υποδομή υπάρχει αλλά δεν αξιοποιείται. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η διαδικασία αυτή «επιβάλλει κάποιες υποχρεώσεις» στους βουλευτές, όπως «να είναι στην ώρα τους και στην θέση τους», ώστε να ψηφίζουν με τις ειδικές κάρτες που θα τους παρασχεθούν.

Μάλιστα να τους κάλεσε «να έχουν ευπρέπεια στην αίθουσα και στον δημόσιο λόγο» και «να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα», όπως επί παραδείγματι, αποδεχόμενοι να περνούν και εκείνοι από τα ειδικά μηχανήματα ελέγχου που υπάρχουν στις εισόδους της Βουλής.

Παρά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού, πάντως, δεν θα εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας σύστημα WI-FI, όπως έχουν ζητήσει κάποιοι βουλευτές από τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς τεχνικά δεν μπορεί να συνυπάρχει με το σύστημα φραγής που υπάρχει για τα κινητά τηλέφωνα.

Πηγή: tovima.gr

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα