Μέχρι πού φτάνει η «συμμαχία» με Ισραήλ;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι επωφελείς στον ενεργειακό τομέα, αλλά μάλλον «δύσκολες» στον διπλωματικό – στρατιωτικό.
Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στη δίνη μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης. Οι παρενέργειες αφήνουν το αποτύπωμά τους σε καίριους τομείς, όπως είναι η διπλωματία και το διεθνές κύρος της χώρας, η αποτρεπτική

ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και η κοινωνική συνοχή.
Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να παρακολουθούν με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, διότι τα γεγονότα αυτά εγκυμονούν και μεγάλες απειλές για τον ελληνισμό. Επίσης, επειδή το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές και οι διεθνείς ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να κινείται με δεξιότητες ακροβάτη!
Τα τελευταία χρόνια το τρίγωνο ΕλλάδαΚύπροςΙσραήλ κατέχει μια σημαντική θέση στα διπλωματικά, στρατιωτικά και ενεργειακά στρατηγικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεών τους. Η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποιούν συχνά-πυκνά αεροναυτικές ασκήσεις υψηλού επιπέδου.
Ένα από τα σενάρια επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από την αεροπορία του Ισραήλ περιλαμβάνει τη χρήση του κυπριακού και ελλαδικού FIR, ώστε τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ να φτάσουν στο Βόρειο Ιράν μέσω Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Υπερκαυκασίας. Ειδικό ρόλο θα έχει και η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα καθίσταται συνεργός των πολεμικών σχεδίων του Ισραήλ. Το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: γιατί να εμπλακεί η Ελλάδα σε αυτή την περιπέτεια; Γιατί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, της Κίνας, τμήματος του αμερικανικού κατεστημένου (Δημοκρατικό Κόμμα), αλλά και του αραβομουσουλμανικού κόσμου; Μήπως πρόκειται να σταματήσει η οικονομική επίθεση κατά Ελλάδας και Κύπρου;

Σημαντικά οφέλη
Από την άλλη πλευρά, όμως, η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής. Οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν ο τελικός προορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου να είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στα σχέδια μεταφοράς που καταρτίζουν οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι προκρίνεται η εξής λύση: η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο και στη συνέχεια η μεταφορά του στην ευρωπαϊκή αγορά είτε με τάνκερ LNG, είτε με αγωγό από την Κύπρο στην Κρήτη.
Οι Ισραηλινοί προτείνουν να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ασφαλή μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό! Το θέμα κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε στο Ισραήλ ο ΥΠΕΘ, Π. Παναγιωτόπουλος, με τον πρωθυπουργό, Β. Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπάρακ. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, συζήτησαν αν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία εγκαταστάσεων στη θάλασσα (off-shore facilit

Keywords
Τυχαία Θέματα