Με ποιο τρόπο οι ΗΠΑ βλέπουν τα e-mail μας και τις διαδικτυακές κινήσεις μας

Το πρόγραμμα Prism επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να συγκεντρώνει πληροφορίες για τους χρήστες του Διαδικτύου σύμφωνα με τις αναρτήσεις που κάνει ο καθένας στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα συγκεντρώνουν στοιχεία μέσα από μηνύματα, διαδικτυακές συνομιλίες, αναζητήσεις καθώς και από φωτογραφίες και βίντεο του κάθε χρήστη.

Η αρχική υποψία ήταν πως καταγράφονταν μόνο οι τηλεφωνικές κλήσεις, μιας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι χρήστες. Τις υποψίες

αλλά και την φαντασία μας ξεπερνά το γεγονός ότι τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης δεν είναι ένα, αλλά δύο. Επιβεβαιώνει η αμερικανική κυβέρνηση, ότι α τελευταία έξι χρόνια, συγκεντρώνει πληροφορίες που (επισήμως) αφορούν μη αμερικανούς πολίτες και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο μέσω του facebook, της Google, της Yahoo, της Apple ή της Microsoft. Επίσης στο πρόγραμμα αυτό, το Prism, συμμετέχουν το YouTube και το Skype.

Η δήλωση του Προέδρου Ομπάμα, θέλοντας να δικαιολογηθεί, ήταν πως «δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια και 100% ιδιωτικότητα». Το δύσκολο μέρος της υπόθεσης αυτής είναι να εξηγήσει γιατί πρέπει να παρακολουθούνται «για λόγους ασφαλείας» όλα τα e-mail μας, τα στοιχεία που αποθηκεύουμε ή μεταβιβάζουμε, οι φωτογραφίες, τα αρχεία, τα chat ή οι τηλεφωνικές μας συνομιλίες μέσω Διαδικτύου. Γεγονός που κάνει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έξαλλες. Η ερώτηση που προκύπτει σύμφωνα με κύριο άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι: «Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές του Ομπάμα;».

Για τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν η πολιτική γίνεται όμηρος μιας επιστημονικής τεχνολογικής ελίτ είχε μιλήσει ο Αϊζενχάουερ, μισό αιώνα πριν. Ο οποίος εννοούσε το Πεντάγωνο και τις αμυντικές εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Η αντίστοιχη σημερινή απειλή προέρχεται από τους χιλιάδες αναλυτές δεδομένων της NSA οι οποίοι παρακολουθούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Ομπάμα ξεχνά την ελευθερία και τη δημοκρατία, γράφουν τα Νέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα