Με αυστηρούς όρους η πρώτη δόση του ΔΝΤ στην Ουκρανία

Την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 3 δις. Δολαρίων, συζητούν το ΔΝΤ και η Ουκρανία, από τον σύνολο του δανείου που θα χορηγήσει ο διεθνής οικονομικό οργανισμός, το ποσό του οποίου θα φτάσει τα 14 με 18 δις δολάρια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

Ειδικότερα, η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και με την οποία θα αποδεσμευτούν πιστώσεις συνολικού ύψους 27 δις.

Δολαρίων, έχει στόχο να στηριχθεί η υπερχρεωμένη Ουκρανία, έτσι ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, μετά από πολλούς μήνες πολιτικοκοινωνικής αναταραχής.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει την καταβολή της πρώτης δόσης των 3 δις. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά θα πάνε στην Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Σλάπακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζήτησε τοπ ΔΝΤ, με στόχο να προχωρήσει στην εκταμίευση του δανείου, καθώς τις θεωρεί αναγκαίες, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να επανέλθει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς.

Οι όροι που τέθηκαν από το ΔΝΤ, περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, για τους οικιακούς καταναλωτές, την επιβολή σκληρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την απελευθέρωση της διακύμανσης του εθνικού νομίσματος, του γρίβνια έναντι του δολαρίου.

The post Με αυστηρούς όρους η πρώτη δόση του ΔΝΤ στην Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα