Μαριάς: «Κινδυνεύει η Κρήτη από την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων»

«Η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους κατοίκους του νησιού», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα, αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή

σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας», τόνισε ο κ. Μαριάς, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία αρνούνται η καταστροφή των εν λόγω όπλων να γίνει στα δικά του χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, κατά την καταστροφή του φορτίου των 1.000 τόνων χημικών όπλων, με οποιαδήποτε μέθοδο, θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων. Η εναπόθεσή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, υποστήριξε, θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης, θα μολύνει ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα καταστρέψει το οικοσύστημα. Παράλληλα, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της αλιείας, θα καταστρέψει οικονομικά τους ψαράδες της περιοχής και θα πλήξει τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου.

Ακόμη, ο κ. Μαριάς σημείωσε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων ανά τον κόσμο, άρα ουδείς γνωρίζει τεχνολογίες καταστροφής τους και ότι η χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχτεί προβληματική. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων και ότι τα απόβλητα παραμένουν επικίνδυνα, οπότε δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρατήρησε επίσης ότι η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης έχει ενταθεί τελευταία, αφού, όπως είπε, επικαλούμενος νεότερες πληροφορίες, το πλοίο «Cape Ray» (το οποίο έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει εν πλω την καταστροφή των συριακών χημικών) είναι ακατάλληλο.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι πρόκειται για πλοίο Ro-Ro 36 ετών, τη στιγμή που πλοία αυτού του τύπου αποσύρονται μετά από 30 χρόνια. Επίσης, τόνισε ότι δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Κλείνοντας, ο κ. Μαριάς ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ασφαλή καταστροφή των χημικών εκτός της Μεσογείου, σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη και ακατοίκητη περιοχή του πλανήτη.

The post Μαριάς: «Κινδυνεύει η Κρήτη από την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα