Μακρή: Δεν είναι εποχή εμβολιασμού για τη γρίπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αυξανόμενα θύματα και κρούσματα της γρίπης, αλλά και τις καταγγελίες για ελλείψεις εμβολίων σχολίασε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, δηλώνοντας ότι δεν είναι εποχή εμβολιασμού, ωστόσο, όπως είπε, το υπουργείο διαθέτει ένα μικρό αριθμό εμβολίων.

«Δεν υπάρχει αίτημα στο υπουργείο, που δεν ικανοποιείται. Υπάρχει ένα μικρό απόθεμα από τις 10.000

δόσεις που έκανε εισαγωγή το υπουργείο, για να καλύψει τις ανάγκες τις ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή.

Παράλληλα, η κ. Μακρή τόνισε ότι τώρα δίνεται έμφαση στην έγκαιρη θεραπεία εκείνων οι οποίοι υποφέρουν από γρίπη, ώστε να χορηγούνται αντι-ιικά φάρμακα, τα οποία υπάρχουν σε απόλυτη επάρκεια σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στην τήρηση των κανόνων της υγιεινής».

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εποχικό εμβόλιο, δεν είναι κρατική προμήθεια, που την κάνει το υπουργείο Υγείας. «Τα εμβόλια τα εισάγουν και τα κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αρμόδιος για την κάλυψη των αναγκών και τον έλεγχο, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, είναι ο ΕΟΦ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Ο ΙΣΑ χαρακτήρισε «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, ενώ σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρθηκε και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Αλέξανδρος Κατσής

The post Μακρή: Δεν είναι εποχή εμβολιασμού για τη γρίπη (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα