Μ. Σαρρής: Καταστροφή ενδεχόμενο “Cypr-out”

Καταστροφική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ενδεχόμενη έξοδο της μεγαλονήσου από το ευρώ.
«Η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, που θα σήμαινε έξοδο από την Ε.Ε., θα ήταν καταστροφική πολιτικά και οικονομικά» είπε. «Δεν θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε» πρόσθεσε.

«Χαλαροί» οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

της Κύπρου διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να μην είναι αυστηροί, αλλά θα εφαρμοστούν, όπως είπε, στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
«Αποσκοπούμε σε κάποιους περιορισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου (της Κύπρου), θα είναι χαλαροί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης.
Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η απορρόφηση των υγιών στοιχείων της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσει μια «πολύ ισχυρή τράπεζα». «Μετά από αυτό, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, όχι στο ΕLA, αλλά σε κανονική χρηματοδότηση», σημείωσε.
Νωρίτερα σήμερα, η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων απηύθυνε έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανοίξουν τις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους». Αυτό, όπως είπε, «δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Στοιχεία για την εκροή καταθέσεων ζητεί η Επιτροπή Θεσμών

Την ίδια ώρα, επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αίτημα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης».
Θα πρέπει, όπως είπε, να διερευνηθεί επίσης κατά πόσο η κυβέρνηση, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή, ήταν πληροφορημένη για πολλά σημαντικά πράγματα που δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή.

Keywords
Τυχαία Θέματα