Λύστε προβλήματα, μην αγοράζετε χρόνο

Η μεγάλη διαφορά σ’ αυτό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας, είναι ότι το αντικείμενο των συζητήσεων δεν αφορά συγκεκριμένους ποσοτικούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά -κυρίως- βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που επηρεάζουν την δομή της οικονομίας μας.

Οι κακοί ξένοι δανειστές επιμένουν ότι τώρα που η Ελλάδα έχει προσαρμόσει τους αριθμούς στην πραγματικότητα, ήρθε η ώρα να αλλάξει και τον τρόπο που παράγει πλούτο.

Αντί να έχει μόνο τον Τουρισμό και την Κατανάλωση ως

βασικές πηγές παραγωγής πλούτου, οι ξένοι «τοκογλύφοι», καλούν την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει.

Αντιθέτως η Ελλάδα εξακολουθεί να αγοράζει χρόνο αντί να λύνει προβλήματα. Οι Έλληνες πολιτικοί –συμπολίτευση και αντιπολίτευση- προτιμούν τα βραχυπρόθεσμα μπαλώματα αντί των ριζικών λύσεων.

Η συζήτηση που γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, για τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) αλλά και για τη ΛΑΡΚΟ η οποία κάθε ώρα λειτουργίας της παράγει νέες ζημίες και νέο χρέος, είναι χαρακτηριστικές αυτού του περιβάλλοντος.

Η Τρόικα επιμένει: «Οι επιχειρήσεις είναι προβληματικές. Λύστε το πρόβλημα». Η επίσημη ελληνική απάντηση είναι: «Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος ακόμη. Να ολοκληρώσουμε τις ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 250 εκατ. Ευρώ συνολικά, από το Μαρόκο και τις Η.Π.Α. και μετά βλέπουμε».

Μα ακριβώς αυτή ήταν η μέθοδος που εφαρμόστηκε τα περασμένα χρόνια και οδήγησε στο πρόβλημα. Προφανώς οι παραγγελίες 250 εκατ. Ευρώ δεν είναι ικανές να «σβήσουν» τις ζημιές και τα χρέη δισεκατομμυρίων του παρελθόντος. Απλώς θα αγοράσουν λίγο ακόμη χρόνο….

Keywords
Τυχαία Θέματα