Λιβαθινός: «Κάποια παιδιά έφαγαν ξύλο και θέλουν κι αυτά να δείρουν»

Κάθε φορά που μια σημαντική θέση χηρεύει στο χώρο του θεάτρου, πλήθος φωνών σχεδόν απαιτούν να την αναλάβει ο κορυφαίος σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός. Έτσι συμβαίνει τώρα με το Εθνικό Θέατρο, άλλωστε υπήρξε επί έτη ιδρυτής και υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου επί Νίκου Κούρκουλου.

Μετά την τρικυμία που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διαρροή ονομάτων για το Εθνικό κάποιοι τώρα επιμένουν πως πρέπει να αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο σκηνοθέτης – που ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών την Ιλιάδα του Ομήρου μαζί με πλήθος ηθοποιών αλλά και τον σταθερό πυρήνα των Δημήτρη Ημελλου, Βασίλη Ανδρέου, Νίκου Καρδώνη, Μαρίας Σαββίδου, μίλησε χθες στην Καθημερινή και έδωσε σημαντικές απαντήσεις αλλά και ερμηνείες όσων σκοτεινών φαινομένων ζούμε σήμερα.

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξυ άλλων:

– Το όνομά σας ακούγεται μαζί με άλλα για τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Τι θα αλλάζατε σ’ αυτό;

Θα κρατούσα ό,τι καλό έγινε και θα προσέθετα κάποια καινούργια.

– Χρόνια πριν, θα μας ενοχλούσε αν τα κόμματα έπαιρναν θέση στη μοιρασιά της εξουσίας στις κρατικές σκηνές. Το βρίσκετε φυσικό;

Αν τα κόμματα ασχολούνται με τον πολιτισμό, δεν με πειράζει να πουν τις προτάσεις τους. Αν με προτείνει ένα κόμμα ως υπερκομματική προσωπικότητα, τότε θα είναι τιμή μου, γιατί γνωρίζουν ότι δεν ανήκω πολιτικά σε κανένα. Εχω πολιτική θέση, όχι κομματική.

– Τι σας ενοχλεί στην Αθήνα;

Με θλίβει το σβησμένο βλέμμα των ανθρώπων. Για τον νεοναζισμό καταλογίζω άγνοια, καφετέρια, νωθρότητα και έλλειψη πολιτισμού. Η βία που πρεσβεύουν προέρχεται από κακή εργασία των γονιών και των δασκάλων. Κάποιοι -παιδιά- έφαγαν πολύ ξύλο και θέλουν κι αυτοί να δείρουν. Είναι η ιδεολογία της αποκλήρωσης και της σφαλιάρας. Κάποιοι δεν μεγάλωσαν σωστά. Είναι σαν να μας λέει ο καθρέφτης, αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας. Η Χρυσή Αυγή είναι ο παραμορφωμένος μας καθρέφτης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα