«Deal» Κωσταντακόπουλου-Λάτση για την Εθνική

«Η διοίκηση της Εθνικής έχει απευθυνθεί στους πελάτες της για την κάλυψη του 10% της επικείμενης ΑΜΚ και οι εφοπλιστές, που είναι από τους σημαντικότερους εξ αυτών, φαίνεται να ανταποκρίνονται…». Στο σχόλιο αυτό προέβη υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που εμφανίζεται ενήμερο -λόγω αρμοδιότητας- για τις σχετικές διαδικασίες, όταν το Capital.gr έθεσε το ερώτημα αν αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν γνωστά εφοπλιστικά ονόματα να συμμετέχουν στις «υποσχέσεις» για κάλυψη σημαντικού μέρους του 10% στην κάλυψη της επικείμενης ΑΜΚ των 800

περίπου εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται, κεντρική θέση κατέχει το όνομα του Σ. Λάτση ο οποίος είναι ήδη μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του πακέτου που πήρε από την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank.

Αξιόπιστες πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Capital.gr, αλλά δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρονται σε συνάντηση που έγινε πριν από μερικά 24ωρα σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας και στην οποία φέρονται να πήραν μέρος οι κ.κ. Χριστοδούλου και Νανόπουλος (που συνδέονται με τον Όμιλο Λάτση) και του κ. Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας.

Η εφοπλιστική ανταπόκριση, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr επεκτείνεται και σε άλλα σημαίνοντα ονόματα που θεωρούν ότι η επίτευξη του στόχου διασφάλισης της «αυτονομίας» της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις προοπτικές του κλάδου της ναυτιλίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται αρμοδίως ότι ο κλάδος «που γνωρίζει και συνεργάζεται με την Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να κινηθεί στην υλοποίηση σχεδιασμών που αφορούν την επόμενη περίοδο, τόσο της ποντοπόρου ναυτιλίας, όσο και της ακτοπλοΐας, χωρίς την βεβαιότητα της τραπεζικής συνεργασίας σε συνθήκες αυτονομίας από το αυστηρό πλαίσιο της τρόικας»…

Παράγοντας που εμπλέκεται στις σχετικές διαδικασίες παρατήρησε ότι «οι εφοπλιστές γνωρίζουν τον τραπεζικό χώρο και ευνοούν την διασφάλιση της ‘αυτονομίας’ της Εθνικής Τράπεζας στον συνολικό τους σχεδιασμό, ο οποίος συναρτάται και με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και αύριο στην Βουλή»…

Από την πλευρά διοικητικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζεται πάντως ότι το εγχείρημα της κάλυψης του 10% της ΑΜΚ παραμένει εξαιρετικά δύσκολο για δύο κυρίως λόγους:

Οι «υποσχέσεις» μέχρι στιγμής αν και έχουν μια ικανοποιητική δυναμική εν τούτους δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό των 800 εκατ. ευρώ. Οι εφοπλιστές που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, όπως και οι επιχειρηματίες, πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από όσο έχει γίνει μέχρι σήμερα. Εξ ου και η καμπάνια της διοίκησης της τράπεζας για κινητοποίηση του δικτύου ώστε να καλυφθούν επιπλέον ποσά.

Η κάλυψη του ποσοστού της ΑΜΚ από ιδιώτες επενδυτές δεν διασφαλίζει από μόνη της την «αυτονομία» της Εθνικής Τράπεζας, καθώς τον τελικό λόγο έχει η τρόικα η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική έως και αρνητική στο μείνει η Εθνική, όπως και η Eurobank, εκτός ΤΧΣ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν από την τρόικα «οι τράπεζες πρέπει να αναδιαρθρωθούν και να πουληθούν ώστε να καλυφθούν τα κεφάλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση τους και τα οποία θα βαρύνουν μέχρι τότε το δημόσιο χρέος»…

Σε κυβερνητικό επίπεδο, το επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζει την στόχευση της επιτυχούς κάλυψης του 10% της ΑΜΚ στην Εθνική Τράπεζα από ιδιωτικά κεφάλαια ως «στρατηγικής σημασίας στοίχημα του Σαμαρά» που πρέπει «σε κάθε περίπτωση κερδηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες»…

Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές με επιχειρηματικούς φορείς («παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια» όπως ανέφερε το Σάββατο στο τελευταίο φύλλο του το «Κεφάλαιο») από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας με στόχο την συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από κύκλους της διοίκησης της Εθνικής την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι είχαν συγκεντρωθεί «υποσχέσεις», αλλά όχι «δεσμεύσεις», για μισό περίπου δισ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ.

Στο επίπεδο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει ισχυρή η άποψη της τρόικας, σύμφωνα με την οποία η ένταξη των τραπεζών και ιδιαίτερα των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών, στο ΤΧΣ και η ανάθεση στην συνέχεια του management σε μεταβατικές διοικήσεις που θα φέρουν τις τράπεζες σε μία θέση που να μπορούν να πουληθούν, «αποτελεί μείζονος σημασίας διαρθρωτική αλλαγή, που θα σπάσει την διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τις τράπεζες». Αξιοπρόσεκτό είναι ότι την θέση αυτή λίγο-πολύ υπενθύμισε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή και ο κ. Προβόπουλος.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αλλά και το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται να κινητοποιούν τα τελευταία 24ωρα όλες τις δυνατές «πιέσεις που μπορούν να ασκήσουν», όχι μόνο για την επιτυχή κάλυψη του 10% στην ΑΜΚ, αλλά και για την αποδοχή των όρων αυτής της κάλυψης από την τρόικα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι πληροφορίες για επικείμενη συμμετοχή του Ομίλου Λάτση στην αύξηση της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας έχει προκαλέσει δυσφορία στο στελεχιακό δυναμικό της Eurobank, το οποίο επίσης έχει κληθεί από την διοίκηση της τράπεζας να συμβάλει στην υπερκάλυψη του στόχου συμμετοχής στο 10% της ΑΜΚ που αγγίζει το 50% περίπου του αντίστοιχου ποσοστού στην Εθνική.

Βέβαια από κυβερνητικής πλευράς, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει υποστηρίζεται ότι ακόμα και με τις ξεχωριστές ΑΜΚ μεταξύ Εθνικής και Eurobank «δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για την εκ των υστέρων επανεκκίνηση της προοπτικής συγχώνευσης, που θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των προσπαθειών που θα έχουν μεσολαβήσει»…

Κωνσταντακόπουλος μπαίνει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Εθνικής

Σύμφωνα με το newmoney.gr Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων, ώστε οι συμμετέχοντες στην αύξηση να αποζημιωθούν μελλοντικά από την αρχική μείωση που θα έχουν της τοποθέτησής τους, εξαιτίας της αρνητικής θέσης της τράπεζας κατά 2,8 δισ. Τι εννοούμε με αυτό, ότι επειδή η καθαρή θέση της Εθνικής είναι αρνητική, για κάθε 10 ευρώ που, λογικά, τοποθετούνται, τα 2,8 μηδενίζουν την όποια ζημιά και τα υπόλοιπα 7,2 είναι αυτά που αποκτούν αξία. Αυτό είναι και το βασικό αντικίνητρο για όσους βιάζονται να επιχειρηματολογήουν υπέρ της αποτυχίας της αύξησης. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αξιοποίηση της Finansbank που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της τράπεζας.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση στους μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί, έχει ενημερώσει ότι η πλευρά Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Εθνικής με ένα ποσό που καταρχάς θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το ποσοστό του 12% που διαθέτει και να μην χάσει τα λεφτά της. Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς η επιφάνεια του Ομίλου αφενός μεν του επιτρέπει την άνεση αφετέρου μπορεί να κρίνει ότι υφίσταται σημαντική επενδυτική ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό στην Εθνική πάνω από 15%.Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία πρώτη βάση για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων απ’ την εγχώρια αγορά που μπορεί να συγκροτήσουν την πρώτη μαγιά για την επιτυχία της αύξησης. Ήδη το επιτελείο του ομίλου Λάτση στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση με επικεφαλής του Εμανουέλ Μπουσετίλ.

Τα Ταμεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν για την αύξηση

Παράλληλα αν η αύξηση αποτύχει αυτό θα σημάνει ένα οριστικό κούρεμα για την περιουσία των Ταμείων σε μετοχές, που έχουν το 16% αλλά και άλλους φορείς,όπως η Εκκλησία και Ιδρύματα που έχουν συνολικά 5%. Για τα ταμεία θα πρέπει να δοθεί λύση με δανεισμό για συμμετοχή τους στην αύξηση καθώς η κατάσταση τους είναι δραματική από πλευράς διαθεσίμων αλλά και ζημιών από το PSI.

Σε πρώτη φάση η δίοικηση της Τουρκολιά κινητοποιεί το εσωτερικό μέτωπο τους μεγάλες Ελληνες πελάτες, όπως εφοπλιστές αλλά και το σύνολο του δικτύου. Απαντώντας δε στις κριτικές που δέχτηκε για την αποτυχία της συγχώνευσης, πηγές της δίοικησης επισημαίνουν ότι ενώ μέχρι τις 19 Μαρτίου όλα έβαιναν καλώς τόσο από τις δημοσιεύσεις του ΔΝΤ από τον Ιανουάριο αλλά και από την ίδια την Τρόικα, στις 26 Μαρτίου ο αναλυτής του ΔΝΤ Φρεκώ αιφνιδίασε τους πάντες με την αρνητική του εισήγηση για την συγχώνευση με την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση έχει συνηδειτοποιηθεί τόσο από πολιτικής ηγεσίας όσο και από την ίδια την διοίκηση η σημασία να μείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια. Στόχος να αποφευχθούν και αναποτελεσματικά σχήματα σε μια μεταβίβαση, που ουδείς γνωρίζει με τι κριτήρια θα γίνει και γιατί η Τρόικα κόπτεται τόσο πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα