Κυβέρνηση έτοιμη για όλα

Tης Ελλης Τριανταφύλλου

Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα επιδιώκει να είναι η κυβέρνηση εν αναμονή του νέου γύρου αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, καθώς ο περίγυρος, ευρωπαϊκός και εγχώριος, είναι εξαιρετικά ρευστός, ενώ προς στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το τοπίο για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο

Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο ευρύτερων εξελίξεων, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να απεγκλωβιστεί σταδιακά από τα μνημόνια. Διαδηλώνει, δε, σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα δεν αντέχει νέα εκλογική αναμέτρηση και ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη μέχρι σήμερα πορεία της.

Τις τελευταίες ημέρες, και με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, η Αθήνα επιχειρεί να μεταδώσει μηνύματα αξιοπιστίας και προοπτικής προς τους δανειστές, προκειμένου η συζήτηση -που προεξοφλείται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές κάλπες για το «ελληνικό πρόβλημα»- να διεξαχθεί με πιο ευνοϊκούς όρους για τη χώρα.
Καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», μάλιστα, επιμένουν, ότι η αισιοδοξία που μεταδίδεται δεν είναι μόνο επικοινωνιακή, αλλά απηχεί τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη δυνατότητα της χώρας να πετύχει καλύτερους όρους ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι στην επικείμενη επίσκεψή τους, οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν θα μετακινηθούν από τη θέση της απαρέγκλιτης εφαρμογής ενός εξαιρετικά απαιτητικού πακέτου, στο οποίο υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες: από τα τέσσερα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου έως τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στην οικονομία. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα αξιολογηθεί θετικά, το «παιχνίδι» πλέον θα γίνει περισσότερο πολιτικό απ’ ό,τι οικονομικό και ότι κρισιμότερος παράγοντας από τις διαπραγματεύσεις των υπουργών με την τρόικα θα είναι οι διαβουλεύσεις μετά τις γερμανικές εκλογές σε υψηλότερο επίπεδο.
Παρά το κλίμα πίεσης που εσχάτως ασκείται και από μερίδα βουλευτών της ΝΔ, πάντως, οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), καθώς θεωρούν ότι δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής που θα επιλέξει να θέσει σε κίνδυνο την αιματηρή για τους πολίτες πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Βαριά ατζέντα

Επί του παρόντος, η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα με βαριά ατζέντα και στη σκιά της εσωτερικής συζήτησης με το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, πρώτα ως προς το ύψος (10, 14, ή 20 δισ.) και μετά ως προς τον χρόνο (δηλαδή, πόσο η Ελλάδα δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές).

Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η Αθήνα γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και δύσκολο, αφού πρόθεση της τρόικας, την οποία ειρήσθω εν παρόδω γνωρίζει από τα τέλη Ιουλίου, είναι να προσδιορίσει μέτρα για τη διετία 2015-2016, ορισμένα εκ των οποίων θα είναι κοινωνικά δυσβάστακτα.
Στο κυβερνητικό παρασκήνιο το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τη συζήτηση που επαναφέρει στο κέντρο του ενδιαφέροντος την πιθανότητα νέων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και σε εφάπαξ, η οποία άνοιξε μετά την πρόσφατη παρέμβαση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία για τη «μαύρη τρύπα».

Η δραματική μείωση των εσόδων ακόμη και στους πιο αποδοτικούς για την οικονομία μήνες του καλοκαιριού λόγω της υψηλής απασχόλησης στον τουρισμό, η ισχνή ανταπόκριση των ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 48 δόσεων, η μαζική έξοδος του προσωπικού από τον τραπεζικό χώρο σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου. Τα κυβερνητικά στελέχη «ξορκίζουν» την πιθανότητα νέων περικοπών, η οποία αναμένεται να προκαλέσει θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων.

Ως μία δεύτερη μεγάλη «πληγή» αναδεικνύουν πολλοί τον ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες του οποίου, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ στη σκέψη των κυβερνητικών επιτελών βρίσκονται και άλλα μέτρα που δρομολογούνται και θα έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως π.χ. αυτό για την αύξηση κατά 25% των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα στοιχεία για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων δεν «εμφανίζονται» στην ανακοίνωση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά για τη γενική κυβέρνηση. Και από εκεί, ωστόσο, απουσιάζει ένα στοιχείο: η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών 800 εκατ. ευρώ περίπου μόνο στον κλάδο υγείας (επιπλέον των 8 δισ. ευρώ παλαιών χρεών προς πληρωμή…).

Ας είμαστε συγκρατημένοι…

Με δεδομένο ότι ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός και γεμάτος «στροφές», αρκετά κυβερνητικά στελέχη συνιστούν αυτοσυγκράτηση για τον τρόπο χειρισμού της προσδοκίας του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να μην επαναληφθεί το επικοινωνιακό λάθος του success story. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν πολλά “αν” που θα πρέπει να επαληθευτούν μέχρι τον τελικό στόχο» λένε. Αναφέρουν, δε, ως παράδειγμα την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, παρά την επιτάχυνση των πληρωμών, υποχρηματοδοτείται κατά 1,3 δισ. ευρώ, συνδράμοντας έτσι στη δημοσιονομική απόδοση.

Ωστόσο, κατά τις ανακοινώσεις της προόδου του οκταμήνου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι «πρόκειται για επενδυτικούς πόρους που πρέπει στο σύνολό τους, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να διοχετευθούν στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε αφενός να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα του δημοσιονομικού εγχειρήματος».

Περισσότερο πολιτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα