Κρίσιμες συναντήσεις Στουρνάρα-τρόικας – Ο υπ. Οικονομικών υποδέχεται τους ελεγκτές με το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο»

Το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» είναι το πρώτο ουσιαστικό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση στα χρόνια του Μνημονίου

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να επιδείξει στους επικεφαλής της τρόικας που επιστρέφουν ξανά στην Αθήνα

το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο», που ήδη έχει εκδοθεί στη χώρα μας.

Η πρώτη ηλεκτρονική κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό έχει πραγματοποιηθεί και αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα του ελέγχου του Σεπτεμβρίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, που κυβέρνηση και τρόικα ευελπιστούν να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Η ηλεκτρονική κατάσχεση διενεργήθηκε πιλοτικά χθες, Τρίτη, (πριν από την επίσημη ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου που είχε οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου) σε βάρος εταιρίας στην Αττική που χρωστούσε εδώ και χρόνια πάνω από 100.000 ευρώ στο δημόσιο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ζητήσει καν να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οχλήσεις που δεχόταν από το Κέντρο Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές πως πλέον δε θα πληρώνουν φόρους μόνον οι συνεπείς ή όσοι δεν μπορούν να τους αποφύγουν, αλλά και όσοι ακόμα αρνούνταν ή κρύβονταν, αν και είχαν τα χρήματα για να τα κάνουν.

Ο κ. Στουρνάρας πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σύστημα στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ως επίτευγμα και δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, στη μάχη κατά της φοροαποφυγής. Πρόκειται όντως για ένα πρωτοποριακό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Ράιχενμπαχ, για να παρακαμφθούν η αναλλαγή επιστρολών με τις τράπεζες ή και η απροθυμία εκ μέρους τους να παραδώσουν στοιχεία των πελατών τους στην εφορία.

Ποιους βλέπει ο «Big Brother» των καταθέσεων

Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το μέτρο στους εκπροσώπους των δανειστών σαν διαρθρωτικό μέτρο που στόχο έχει να πληρώσουν οι έχοντες, αλλά και να αποκαλύψει το «μαύρο χρήμα» που κρύβεται στις τράπεζες.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως το μέτρο αφορά αποκλειστικά μεγαλοφειλέτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Για να μπει κάποιος στο στόχαστρο, θα πρέπει να έχει αφήσει τουλάχιστον 4 μήνες απλήρωτους τους φόρους του, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής στην εφορία.

Αν και υπήρχαν ήδη έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κινήσεις μεγάλων ποσών (συνήθως αν των 10.000 ευρώ) τώρα πλέον οι μεγαλοφειλέτες δεν θα μπορούν να κρύψουν τα χρήματα που τους «καίνε», αφού ο «big brother» της εφορίας θα εντοπίζει τις κινήσεις ή τα υπόλοιπα των λογαριασμών, ακόμα και κάτω από 1.000 ευρώ.

Ακόμα όμως και αν κάποιος δεν είναι οφειλέτης, εφόσον επιλεγεί σαν στόχος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (πχ ως αυταπασχολούμενος ή στο πλαίσιο ελέγχου κάποιας από τις «λίστες»), δεν θα μπορεί να κρύψει τα χρήματα που του κατέθετε ο εργοδότης ή ο πελάτης τους.

Ακόμα και αν επιχείρησε να «ξεφουσκώσει» τον τραπεζικό λογαριασμό του κάνοντας μκρές αναλήψεις για να μη δώσει στόχο στην ΤτΕ (πχ με αναλήψεις 300-1000 ευρώ μέρα παρά μέρα επί μήνες), η εφορία μπορεί πλέον να εντοπίζει τις διαδρομές του χρήματος, αν τα μετέφερε σε λογαριασμούς τρίτων ή οικείων του, εν αγνοία του πολίτη και χωρίς επιπλέον έγκριση από την τράπεζα.

The post Κρίσιμες συναντήσεις Στουρνάρα-τρόικας – Ο υπ. Οικονομικών υποδέχεται τους ελεγκτές με το «ηλεκτρονικό κατασχετήριο» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα