Κρανίδι: Ποιος συγκαλύπτει την καραμπινάτη φοροδιαφυγή;

Η υπόθεση είναι απλή και έχει ως εξής. Εδώ και έναν χρόνο έχει προκύψει η ιστορία με τις 184 off shore εταιρείες που έχουν έδρα στο Κρανίδι και κρύβουν –όπως λένε οι πληροφορίες και οι καταγγελίες– βιλάρες και ακίνητα μεγάλης αξίας. Εδώ έχουμε μια υπόθεση με ξεκάθαρες ενδείξεις φορολογικών αδικημάτων και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε η εντολή να ερευνηθούν οι καταγγελίες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η ΔΟΥ Ναυπλίου, στις 14 Ιουνίου

2012, ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν έχει τους άνδρες για να ελέγξει τις 184 off shore. Στις 13 Ιουλίου, η ΔΟΥ Ναυπλίου στέλνει και δεύτερο έγγραφο, αυτήν τη φορά στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο φυσικά κοινοποιεί και στον υπουργό Οικονομικών με το ίδιο αντικείμενο. Τους επαναλαμβάνει, δηλαδή, ότι η υπηρεσία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό να ασχοληθεί με την υπόθεση και ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα, γιατί στις 31 Δεκεμβρίου παραγράφονται τα όποια φορολογικά αδικήματα των εν λόγω χρήσεων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, δύο ολόκληρους μήνες μετά την τελευταία προειδοποίηση της ΔΟΥ Ναυπλίου, υπογράφεται υπουργική απόφαση με την οποία ανατίθεται στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος στις περισσότερες off shore. Η λεπτομέρεια είναι ότι μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στο ΦΕΚ και, άρα, δεν ισχύει ακόμη, με κίνδυνο τα αδικήματα που έχουν τελεστεί να οδηγηθούν σε οριστική παραγραφή. Εισαγγελέας υπάρχει;

Άρης ΣπίνοςTweet

Keywords
Τυχαία Θέματα