Κ. Μπακογιάννης: Ένας ώριμος 35άρης για τον Δήμο Αθηναίων

Την εποχή που ο άνανδρα δολοφονημένος Παύλος Μπακογιάννης δημοσιοποιούσε τον δρόμο μέσα από τον οποίο η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Ευρυτανία, θα μπορούσε να βγει από το περιθώριο και να ακολουθήσει το μονοπάτι της ανάπτυξης, οι πιο πολλοί από τους βολεμένους στη μετριότητα τον κοίταζαν ως… εξωγήινο.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Αυτό το φιλόδοξο όραμα, το διατυπωμένο στο βιβλίο του, «Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες», διακόπηκε, όταν οι δολοφόνοι της 17Ν έκοψαν το νήμα της ζωής του, το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου. Σήμερα, περίπου

δυόμισι δεκαετίες μετά, ο γιος του, Κώστας, έχει αρχίσει να αποδεικνύει ως δήμαρχος Καρπενησίου ότι η ανάπτυξη της πατρογονικής του γης δεν είναι κομμάτι από το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ενός ανθρώπου «καταδικασμένου», αλλά και αποφασισμένου να πετύχει, αλλά και μιας ομάδας που δεν αγκομαχά στο να ακολουθεί τα βήματα προόδου, ακόμη κι αν κάποιες φορές μοιάζουν με παράτολμα άλματα.

Ο αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ), όπου σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις και βραβεύτηκε με την υποτροφία William Gaston Premium, γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, χρειάστηκε λίγο μόνο καιρό για να δείξει πως μπορεί και θέλει να χτίσει δική του μοίρα στη δημόσια ζωή, αλλά και πως δεν φοβάται να σπάσει αβγά.

Στο επίκεντρο

Και τούτο τον έφερε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε από το ατυχές εύρημα του Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδημάρχων» και έκλεισε με την πληρωμένη απάντηση του ίδιου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να δει με τα ίδια του τα μάτια το έργο του στο Καρπενήσι. Και είναι αυτό το έργο ενός δυναμικού 35άρη, σύγχρονου πολιτικού, που κάνει το όνομά του να ταξιδεύει, με βάση τα σενάρια και τον νόμο των πιθανοτήτων ως και το δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας με αφετηρία τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακούγεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι επιτελείς του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου, της Νέας Δημοκρατίας, ετοιμάζουν για τις δημοτικές εκλογές τη μεγάλη έκπληξη με στόχο όχι μόνο η «γαλάζια» παράταξη να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και να δώσει ένα καλό εκλογικό και πολιτικό μάθημα στον υποψήφιο που θα κατεβάσει η Χρυσή Αυγή, η οποία αρχίζει να βγάζει αναιδέστατα τη γλώσσα, λέγοντας ότι με σωστούς χειρισμούς μπορεί στον δεύτερο γύρο να κερδίσει ακόμη και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Επιτυχημένος

Ετσι, το σενάριο που καθημερινά κερδίζει έδαφος είναι να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου στην Αθήνα ένας δήμαρχος επιτυχημένος σε δήμο της ελληνικής περιφέρειας, έμπειρος στην πολιτική, γνώστης των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, νέος και συμπαθής… Γνωστός στο πανελλήνιο, με επώνυμο που κουβαλάει βαρύ πολιτικό φορτίο, έχει άλλες αντιλήψεις και άλλες ιδέες για την πολιτική…

Ο Kώστας Μπακογιάννης φαίνεται να συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αφού διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά… Οχι μόνο διότι έχει αποδείξει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, πως είναι πρακτικά αποτελεσματικός, αλλά είναι και ένα πρόσωπο που, σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να ενσαρκώσει τη συστράτευση ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου, σε μια ενδεχόμενη μεταφορά σε «γαλανόλευκη διασκευή» -και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- του σεναρίου των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2002, όταν ο Λεπέν συνετρίβη από τον Ζακ Σιράκ, με τον υποψήφιο των γκολικών να στοιχίζει όλο το δημοκρατικό τόξο στην υποψηφιότητά του. Οσοι υποστηρίζουν αυτήν τη λύση είναι αισιόδοξοι ότι οι δημότες της Αθήνας θα αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση…

Ετοιμοπόλεμος και με πάθος για προσφορά

Αποστασιοποιημένος ο Κώστας Μπακογιάννης από την οικογένεια Μητσοτάκη, ακολουθεί τη δική του πορεία και φαίνεται πως όσοι το προτείνουν πιστεύουν ότι μπορεί να ενώσει και την ευρύτερη παράταξη, ακόμη κι αν κάποιοι του «χρεώνουν» ότι είναι… εγγονός του Μητσοτάκη. Αυτό πάντως μπορεί να εξελιχθεί σε όπλο για τον άνθρωπο που «μεγάλωσε και ωρίμασε απότομα στα 11 του χρόνια» ζώντας το δράμα της δολοφονίας του πατέρα του. Σαν να ορκίστηκε, σε αυτό το αιματοβαμμένο πεζοδρόμιο της οδού Ομήρου, τη συνέχεια της παρακαταθήκης του Παύλου.

Σήμερα, ο πιτσιρίκος που έπαιρνε από το χέρι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τις μέρες των γιορτών, για να του δωρίσει βιβλία, στα βιβλιοπωλεία του Παπασωτηρίου, του Ελευθερουδάκη και του Λιβάνη, μοιάζει πιο «ετοιμοπόλεμος» από ποτέ, έχοντας το πάθος του για προσφορά και την έως τώρα επιτυχημένη πορεία του «αλεξίσφαιρο», ακόμη και στις ενδεχόμενες βρόμικες επιθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα