Κόντρα στην Τουρκία για το εθνικό… ποτό

Σύγκρουση ανάμεσα στον κοσμικό και το θεοκρατικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους εξελίσσεται με αφορμή την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να «πείσει» τους Τούρκους ότι το εθνικό τους ποτό δεν είναι το ρακί (το οποίο λάτρευε ο Κεμάλ Ατατούρκ), ή η μπίρα (την οποία καταναλώνουν κατά κόρον οι Τούρκοι), αλλά το αριάνι -ένα κρύο ρόφημα, με βάση το γιαούρτι.

Μιλώντας σε συμπόσιο με θέμα τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το αλκοόλ, ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού υπενθύμισε στους συμπολίτες του ποιο είναι το εθνικό τους ποτό, τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να

επαινείται η κατανάλωση αλκοόλ ως τρόπος ζωής, από τη στιγμή που βλάπτει την κοινωνία».

«Έφτασαν στο σημείο που ορισμένες οικογένειες άρχισαν να δίνουν μπίρα στα παιδιά τους στην ηλικία του δημοτικού σχολείου, με την αιτιολογία ότι ήταν καλό για την υγεία και θρεπτικό» σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε επίσης εναντίον των μεθυσμένων οδηγών «που είναι η αιτία θανάτου νηφάλιων οδηγών» και κατά των ρυθμίσεων που επέτρεπαν, έως την κατάργησή τους, στους φοιτητές «να μεθούν» στις πανεπιστημιουπόλεις.

Ενώ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στον παππούς του, ο οποίος του είχε συστήσει να κηρύξει το αριάνι εθνικό ποτό, «για να έχει το έθνος μια υγιή γενιά».

Και μπορεί οι επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη γειτονική χώρα να ήταν πολλές, όμως υπάρχει και η αντίθετη οπτική γωνία: αυτή των εμπόρων του εν λόγω «αναψυκτικού», οι οποίοι, μετά την «αβάντα» που τους έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσβλέπουν σε πωλήσεις-ρεκόρ.

Ήδη, μέσα στο 2012, η παραγωγή αριανίου αυξήθηκε κατά 10%, δείχνοντας ότι το μη αλκοολούχο αυτό προϊόν βρίσκει σταδιακά το δρόμο του στην καθημερινότητα των Τούρκων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα