Κοντά η συμφωνία με την τρόικα, λέει στέλεχος του Υπ. Εργασίας

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της είναι πολύ κοντά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα αποχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη

συνάντηση με την τρόικα που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: «Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Κατάργηση τριετιών

Η τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

Ομαδικές απολύσεις

Η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Ασφαλιστικές εισφορές

Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά μία μονάδα τους εργαζόμενους, ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Μισθολογικές ωριμάνσεις

Οι τροϊκανοί αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων, υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται.

Πηγή φωτογραφίας eurokinissi

The post Κοντά η συμφωνία με την τρόικα, λέει στέλεχος του Υπ. Εργασίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα