Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Gazprom για τη ΔΕΠΑ – Στην Αθήνα ξανά ο Αλεξέι Μίλερ

Κορυφώνονται οι πιέσεις της Gazprom προς την ελληνική κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξασφαλίσει το “ναι” του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Ο “ισχυρός άνδρας” της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, και αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση με

τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η επίσκεψη σχετίζεται με τα πολλά θέματα που η ρωσική πλευρά έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Γνωρίζοντας καλά ότι είναι πιθανόν η Κομισιόν να μην εγκρίνει τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, τον κύριο τροφοδότη της ελληνικής εταιρείας σε φυσικό αέριο, η ρωσική πλευρά έχει βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι περίπου 20 όρους.

Λίγες μέρες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, κάποιες έχουν ικανοποιηθεί, κάποιες άλλες όχι.

Μεταξύ αυτών η Gazprom έχει επιβάλει ρήτρα δραχμής. Δηλαδή θα αποζημιωθεί για την επένδυσή της στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή! Ρήτρα δραχμής δεν τέθηκε μέχρι τώρα σε καμία σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με επενδυτές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων…

Ταυτόχρονα, έχουν ικανοποιηθεί και άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις (εγγυητικές κ.λπ.) αν μπλοκάρει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ λόγω της Ε.Ε., αλλά και δυνατότητες να επιστρέψει η Gazprom την ελληνική εταιρεία στο κράτος αν μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς.

“Αγκάθια”

Τα βασικότερα αγκάθια που παραμένουν είναι δύο:

Το πρώτο αφορά το αίτημα των Ρώσων να τους διασφαλίσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη που έχουν οι ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ. Οι οφειλές των επιχειρήσεων και κυρίως των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής προς τη ΔΕΠΑ είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά κινείται προς την κατεύθυνση του να βρεθεί ικανοποιητική λύση, η οποία όμως να μη σκοντάφτει στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Το άλλο “αγκάθι” αφορά το αίτημα των Ρώσων, σε περίπτωση που πλειοδοτήσουν, να τους επιστραφεί στο 100% η εγγυητική επιστολή που θα καταθέσουν, αν και εφόσον η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αρνηθεί να τους κατακυρώσει τον διαγωνισμό. Σημειώνεται πως η εγγύηση ανέρχεται στο 20% του τιμήματος και μπορεί να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου ακόμα και αν η εξαγορά ματαιωθεί ύστερα από παρέμβαση τρίτων. Μέχρι πρότινος η ελληνική πλευρά προκειμένου να διασφαλισθεί το Δημόσιο από μια τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε ναυάγιο το διαγωνισμό, επέμενε να μπορεί να παρακρατήσει ένα ποσοστό της εγγυητικής. Οι Ρώσοι το αρνούνται κατηγορηματικά.

Για να ξεπερασθεί το πρόβλημα αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως ο συμψηφισμός των οφειλών με το τίμημα, πρόταση που φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη.

Ως αντιστάθμισμα, πάντως, εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι της, η Gazprom έχει θέσει στο τραπέζι μια συνολική πρόταση για επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν από τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και φθάνουν έως τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για τη “μικρή ΔΕΗ”.

Ο ρόλος της Sintez

Την ίδια ώρα ερωτηματικά συνοδεύουν το ρόλο της επίσης ρωσικής Sintez στο διαγωνισμό. Όπως έγραφε το Newmoney.gr πρόσφατα η Sintez δείχνει να αλλάζει και πάλι τη θέση της για τον διαγωνισμό βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι τις στρατηγικές της επιλογές και τινάζοντας έτσι στα ύψη το θερμόμετρο της αβεβαιότητας.

Η ρωσική εταιρεία αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε και εγκρίθηκε να «χτυπήσει» μόνο τη ΔΕΣΦΑ, καθώς η ΔΕΠΑ «κλείδωνε» για την Gazprom και έπρεπε να αποφευχθεί ένας ρωσικός εμφύλιος πόλεμος.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, δικηγορικό γραφείο από το Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί τη Sintez, ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ πως είναι πιθανό ο όμιλος του κ. Λεονίντ Λεμπέντεφ να υποβάλει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ.

Η συνεχής αλλαγή στρατηγικής της Sintez υποκρύπτει τις ανησυχίες των Ρώσων για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για τη ΔΕΠΑ η Gazprom θα ανακηρυχθεί πρώτος προτιμητέος επενδυτής. Οταν θα χρειαστεί όμως η Gazprom να λάβει τις εγκρίσεις των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε., υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το ένα είναι η Ε.Ε. να εξετάσει την πώληση της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που διεξάγει σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα για τις τιμές με τις οποίες πουλάει η Gazprom αέριο στην Ευρώπη. Το δεύτερο είναι τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν την πώληση της ΔΕΠΑ, θέτοντας ταυτόχρονα όμως ως προϋπόθεση την τήρηση ορισμένων σκληρών όρων, που ουσιαστικά θα παγώνουν τη μεταβίβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μια τέτοια περίπτωση η ρωσική πλευρά θέλει ο δεύτερος προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ να είναι η Sintez. Ο ρωσικός όμιλος, ο οποίος συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω μιας μικρής θυγατρικής του, της Νegusneft, θεωρείται ότι ενεργεί συντονισμένα με την Gazprom.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί, αλλά μετά τα όσα είπαν οι Αγγλοι δικηγόροι της Sintez στο ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ πιθανόν οι Ρώσοι να προετοιμάζονται για να στοιχίσουν δύο προσφορές, από δύο διαφορετικές ρωσικές εταιρείες πίσω από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.

Ο στόχος είναι -αν η Ευρώπη επιχειρήσει τελικά να μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom επικαλούμενη θέματα ανταγωνισμού- να υπάρχει η εναλλακτική της Sintez, η οποία δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ε.Ε.

Οι Αζέροι και η Socar

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με τα δεδομένα των προσφορών που υπάρχουν της Gazprom είναι η καλύτερη προσφορά. Προσθέτουν ωστόσο ότι η παρουσία της αζέρικης Socar στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ (τη θυγατρική της ΔΕΠΑ που ελέγχει τους αγωγούς) διευκολύνει την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην καταλήξει ο όμιλος ΔΕΠΑ στο σύνολο του σε ρωσικά χέρια. Δεδομένου μάλιστα ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή των Αζέρων στον διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η παρουσία της Socar ισορροπεί κάπως το γεωπολιτικό “πόκερ”.

Εξάλλου εάν η Socar διεκδικήσει με αξιώσεις τη ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός μοιραστεί, με τη ΔΕΠΑ σε ρωσικό έλεγχο και τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, τότε θα κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι -αν αποκτήσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ- θα είναι ταυτόχρονα οι εισαγωγείς, οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Θα έχουν ένα «καθετοποιημένο» μονοπώλιο και με τις ακριβές τιμές πώλησης του αερίου στην Ελλάδα (οι υψηλότερες στην Ευρώπη) θα αποσβέσουν την επένδυση για την αγορά των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ μόλις σε μία διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αζέροι πιέζουν για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ απ’ τη Socar και το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάνη την περασμένη Κυριακή. Μία συνάντηση κατά την οποία ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής εκ μέρους των Αζέρων της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP για τη διοχέτευση του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Πηγή: Newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα