Κίνα: Για προδοσία κρατείται δημοσιογράφος

Υπό κράτηση έθεσαν οι κινεζικές αρχές μια δημοσιογράφο και ακτιβίστρια, καθώς κατηγορείται ότι διοχέτευσε κρατικά απόρρητα σε ξένες επαφές της, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που την δείχνουν να ομολογεί.

Η σύλληψη της Γκάο Γιου είναι η τελευταία μιας σειράς προσαγωγών για τις οποίες

πολλοί υποστηρίζουν πως δείχνουν την ευαισθησία των Κινέζων ηγετών έναντι της διαφωνίας ενόψει της 25ης επετείου της καταστολής, στις 4 Ιουνίου 1989, του φιλοδημοκρατικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί γύρω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Η Γκάο που παλαιότερα εργαζόταν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, το 1989 ήταν μια εξέχουσα υποστηρίκτρια των διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας, ενώ το 1993 φυλακίσθηκε για έξι χρόνια με κατηγορίες ότι αποκάλυψε κρατικά απόρρητα.

Η επίσημη Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) έδειξε σήμερα το πρωί την Γκάο με το πρόσωπό της θολό στην εικόνα να ομολογεί και όπως δήλωσε στη συνέχεια η ίδια: «Πιστεύω πως αυτό που έκανα παραβίασε το νόμο και έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας μου. Αυτό που έκανα είναι πάρα πολύ λάθος. Θα διδαχθώ ειλικρινά απ’ αυτό και παραδέχομαι την ενοχή μου».

Η δημοσιογράφος κατηγορείται ότι απέκτησε ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο με παράνομο τρόπο και το έστειλε σε έναν ιστότοπο στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο πληροφορίες της αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται οι φίλοι της Γκάο άρχισαν να ανησυχούν όταν εκείνη δεν εμφανίσθηκε σε μια χαμηλού προφίλ συγκέντρωση ακτιβιστών στα τέλη του περασμένου μήνα, στην επέτειο ενός σημαντικού γεγονότος απ’ αυτά που οδήγησαν στην καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ένας εξέχων δικηγόρος ο Που Ζιτσιάνγκ που αναλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν ζητήματα της ελευθερίας του λόγου, είναι επίσης μεταξύ εκείνων που είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων υπογράμμισε πως η σύλληψη της Γκάο εντάσσεται σε μια πρακτική λέγοντας: «Αποτελεί παράδοση της κυβέρνησης να αρχίζει την καταστολή των διαδηλωτών, των επικριτών και των διαφωνούντων πριν από τις 15 Απριλίου και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση».

The post Κίνα: Για προδοσία κρατείται δημοσιογράφος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα