Καταδικάστηκαν 44 άτομα για αρχαιοκαπηλία στη Χαλκιδική

Μόνο 9 άτομα από τα συνολικά 53 εμπλεκόμενα αθώωσε το δικαστήριο που κάθισαν στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στη Χαλκιδική.

Εγκέφαλος του κυκλώματος, που σύμφωνα με το βούλευμα δρούσε από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τις αρχές Μαρτίου 2012 στη Βόρεια Ελλάδα με πλοκάμια σε όλο τον κόσμο, φέρεται ένας 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης.

Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται τα δύο αδέλφια του 66χρονου και ο κουνιάδος του.

Η αποκάλυψη της σπείρας έγινε από την ασφάλεια Χαλκιδικής, η οποία παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών με τη χρήση υπερκοριού της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το βούλευμα: «Ο 66χρονος συγκρότησε και έκτοτε παρέμενε ενταγμένος ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε τα ποιοτικά και χρονικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας οργάνωσης, δηλαδή ήταν ιεραρχικά δομημένη, πολυμελής, με διακριτούς και αλληλένδετους ρόλους των μελών της, με το καθένα να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας, επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό και μεταξύ τους αισθάνονταν έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα, γνωρίζοντας ότι συνεισφέρουν με την άσκηση των ανατεθειμένων στον καθένα τους καθηκόντων στην πραγμάτωση των στόχων της οργάνωσης και δη στην κατ’ άρθρο 61 του ν. 3028/2002 παράνομη ανασκαφή κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και στην κατ’ άρθρο 54 του ίδιου νόμου υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα, η οποία μάλιστα αναφορικά με τον ίδιο έφερε τα στοιχεία της υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος του δημοσίου με επί μακρόν εξακολούθηση εκτέλεσης του εγκλήματος…».

Η σπείρα δρούσε στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Καβάλας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος συγκέντρωνε τα αρχαία και τα διέθετε στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στον 67χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Μαζί του καταδικάστηκαν άλλα 43 άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο ίδιο δίκτυο. Το δικαστήριο τούς επέβαλλε ποινές από φυλάκιση 2 ετών έως κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών, ενώ αθώωσε εννέα άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου.

Από το σύνολο των καταδικασθέντων δύο πήραν το δρόμο για τις φυλακές. Πρόκειται για τον 67χρονο, φερόμενο ως «εγκέφαλο» του δικτύου, και τον άμεσο συνεργάτη του που ήταν ο εκτιμητής των αρχαίων.

Για τους υπόλοιπους, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει τις ποινές, ενώ στις περιπτώσεις που δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις τής αναστολής, αποφασίστηκε η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε τον περσινό Μάρτιο, μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα