«Καρφιά» εναντίον Νέας Δημοκρατίας, ΔΗΜΑΡ, Μανιτάκη και Χατζηδάκη

«Καρφιά» εναντίον υπουργών, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πέταξε το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να θέσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, η Ιπποκράτους κάνει λόγο για «αργό ρυθμό

με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» τονίζοντας παράλληλα ότι «η πανευρωπαϊκή νευρικότητα και η κυπριακή εμπειρία καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα «παλαιού» (προ Κυπριακού) τύπου, με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της».

Οι επισημάνσεις- προειδοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Ιπποκράτους, έχουν ως αποδέκτη την κυβέρνηση, μέλη της οποίας δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά και στα δύο κόμματα – εταίρους στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για κωλυσιεργία σε ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως η δημόσια διοίκηση «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, εκρφάζοντας ωστόσο αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα μέχρι την Κυριακή.

Παράλληλα επιμένει ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, «τα οποία επιδεινώνουν ή αγνοούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία». Αυτή η αποστροφή της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ – εξηγούσαν κύκλοι της Ιπποκράτους- αφορά κυρίως το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Για τις δάνεια τονίζεται ότι οι ρυθμίσεις «πρέπει να είναι επωφελείς για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά επωφελείς και για το τραπεζικό σύστημα». Και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι προτιμότερο να έχει ρυθμισμένα και όχι «κόκκινα» δάνεια», «δείχνοντας» με αυτό τον τρόπο τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για αυτό το ζήτημα.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, η Ιπποκράτους εμφανίζεται ανήσυχη, τονίζοντας το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank.

Μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Εθνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι «έχει μείζονα σημασία να συγκροτηθεί, με κορμό την Εθνική Τράπεζα, ένας τραπεζικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος», ο οποίος θα έχει σαφή συνείδηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών της εθνικής οικονομίας και θα λαμβάνει υπόψη του και τις κοινωνικές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα