Γ. Βρούτσης: Κανένα θέμα περικοπής συντάξεων

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Γ. Βρούτση και του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα

Δεν υπάρχει θέμα περικοπής συντάξεων δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος από τη συνάντηση του με την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ένα δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν τίθεται

θέμα περικοπής συντάξεων ούτε η τρόικα το ζήτησε ποτέ ενάμισι χρόνο τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας που μετείχε στη συνάντηση. Μάλιστα, σημείωσε ότι στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πεδίο σύγκλισης σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας «ακούνε τις προτάσεις μας» ενώ υποστήριξε ότι οι ελεγκτές δεν έθεσαν θέμα βιωσιμότητος των Ταμείων, ούτε αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σταδιακά έως το 2016, που αποτελεί μνημονική υποχρέωση της χώρας μας, οι δανειστές άκουσαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για να εφαρμοστεί το μέτρο σαν «μπόνους» σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και προσλαμβάνουν εργαζόμενους που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως μακροχρόνια άνεργους και νέους έως 29 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. «Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρούμε λύση, πρόκειται για μία μείζονα διαρθρωτική αλλαγή που θα ωφελήσει στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στα οικονομικά των Ταμείων, δεδομένου ότι θα σημάνει απώλειες 350 εκατ. ευρώ ετησίως ή 800 εκατ. ευρώ έως το 2016 μόνο για το ΙΚΑ.

«Είμαστε σε ένα δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας» και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ανέφερε η ίδια πηγή. Υποστήριξε όμως ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός για να μην κλείνουν εξ αυτού του λόγου επιχειρήσεις όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Βρούτσης: Η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το τέλος του 2014

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έκανε την πρόβλεψη ότι η μείωση της ανεργίας θα ξεκινήσει από το τέλος του 2014 ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή που πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» και τόνισε ότι η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τους υπουργούς Εργασίας, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση αναδιάρθρωσης «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας». Αντίθετα, προσέθεσε, «οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση». Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη υποχρεώσεων από τον εργοδότη για τη στήριξη και την επανακατάρτιση των εργαζομένων που θα απολύσει ώστε να είναι δυνατή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπάρχει γενικότερη ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην προστασία της εργασίας και των εργαζομένων και όχι των θέσεων εργασίας».

The post Γ. Βρούτσης: Κανένα θέμα περικοπής συντάξεων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα