«Καίει» ΟΤΑ και Υγεία το πόρισμα της έκθεσης Ρακιντζή

Η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακινζτή για το 2012, κοινοποιήθηκε την Πέμπτη όπου σύμφωνα με την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σύστημα Υγείας αποτελούν τους πιο προβληματικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων. Αυτό, όπως και πέρυσι, μπορεί να εξηγηθεί και από τη μεταφορά στους ΟΤΑ α’ βαθμού αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Με πολύ μικρότερα ποσοστά, ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (18,1%)

και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (13,7%).

Τη μεγαλύτερη θεματική κατηγορία αποτελούν οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%) και ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3% των υποθέσεων), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες με μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά στη γεωγραφική διασπορά, το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής (37,1%) που συγκεντρώνει την πλειονότητα των υπηρεσιών αλλά και του πληθυσμού. Οι άλλες περιφέρειες ακολουθούν με πολύ μικρότερα ποσοστά, μεταξύ των οποίων τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (9,1%) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (8,8%).

Keywords
Τυχαία Θέματα