ΗΠΑ: Ο Γιανούκοβιτς υπεύθυνος για τα επεισόδια στο Κίεβο

Διαμάχη έχει ξεκινήσει ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στο Κίεβο καθώς αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες. Ένας Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι « οι ΗΠΑ θεωρούν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπεύθυνο» για την κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα. Η Ρωσία πιστεύει ότι αυτού του είδους δηλώσεις ενθαρρύνουν τα βίαια επεισόδια. «Από αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ

θεωρούν τον Γιανούκοβιτς υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία», είπε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Geoffrey R. Pyatt στην εφημερίδα Zerkalo Nedeli .

Από τη μεριά της η Ρωσία πιστεύει ότι αυτές οι κατηγορίες έχουν συμβάλλει στην κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο και ότι με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσουν από τις ευθύνες τούς εξτρεμιστές.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία θεωρεί την κρίση «ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της ανοχής των δυτικών πολιτικών και ευρωπαϊκών δομών που από την αρχή έκαναν τα στραβά μάτια στις επιθετικές ενέργειες των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι τα θύματα στις συγκρούσεις θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί από τους εξτρεμιστές διότι η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα .

Σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, «λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των τραυμάτων των νεκρών αμάχων, αλλά και τη φύση των όπλων που έχουν κατασχεθεί, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα τραύματα προκλήθηκαν από βίαιους διαδηλωτές».

«Οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Οι δυνάμεις που επιβάλουν το νόμο χρησιμοποιούν μόνο μη φονικά όπλα».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο τελευταίος εξέφρασε « σοβαρή ανησυχία » για την έξαρση της βίας στην ουκρανική πρωτεύουσα . Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Γιανούκοβιτς να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έδωσε οδηγίες σε ταξιδιωτικό σύμβουλο την Τρίτη για τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι απρόβλεπτη και μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Είναι δυνατόν να ακολουθήσουν περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στο Κίεβο», αναφέρει η ειδοποίηση .

The post ΗΠΑ: Ο Γιανούκοβιτς υπεύθυνος για τα επεισόδια στο Κίεβο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα