Ηλεία : Σε απόγνωση οι παραγωγοί καλαμποκιού

Την προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού από την Πολιτεία και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις ζητούν οι παραγωγοί της πεδινής Ηλείας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν αποτέλεσμα τεχνητής κρίσης και παιχνίδι των εμπόρων την προσπάθεια «κατρακυλίσματος» της φετινής τιμής σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Γατούνης, Δημήτρης Κουλούρης, δήλωσε πως “Το καλαμπόκι έχει μείνει απροστάτευτο και από την Πολιτεία και από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στους εμπόρους να κάνουν

τα παιχνίδια τους με τις τιμές” και συνέχισε “μόνο η Ε.Α.Σ. Πύργου είχε την τόλμη να ανακοινώσει ελάχιστη τιμή στα 17,5 λεπτά, όλες οι υπόλοιπες δεν ξέρω και εγώ τι περιμένουν. Η δική μας η Ένωση δεν παραλαμβάνει πια καλαμπόκι καθώς έχει παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις της και τους αποθηκευτικούς τους χώρους στην Ε.Α.Σ. Πύργου”.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουλούρης είπε: «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η τιμή του καλαμποκιού στην Ηλεία είναι μικρότερη απ’ ό,τι είναι στη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που πάντα η τιμή σε εμάς ήταν υψηλότερη κατά 3-4 λεπτά. Ως παραγωγός, καλώ όλους τους συναδέλφους παραγωγούς να επενδύσουν, ακόμα και να χρεωθούν στην ανάγκη, σε αποθηκευτικούς χώρους. Ας έρθουν μετά οι έμποροι και όταν δεν θα βρίσκουν πουθενά καλαμπόκι να δούμε αν θα πληρώνουν 25 λεπτά ή όχι. Αυτή τη στιγμή αγοράζουν 15 λεπτά και αν πας να πάρεις ένα τσουβάλι καλαμπόκι, 40 κιλά, στοιχίζει 12 ευρώ… Επιτέλους, τι γίνεται εδώ;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαμποκοπαραγωγών του νομού, Χρήστος Παλαιολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στο 50% του θερισμού και όσο προχωράμε προς τα πιο όψιμα καλαμπόκια τόσο πιο βελτιωμένη είναι και η απόδοση και η ποιότητα. Η Ε.Α.Σ. Λεχαινών έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής περίπου 8.000 τόνους ενώ η δυναμικότητα των αποθηκευτικών της χώρων είναι 16.000 τόνοι, το πολύ 18.000 τόνοι».

«Από την άλλη μεριά η Ε.Α.Σ. Καλαβρύτων έχει κατέβει στην Αμαλιάδα αναζητώντας καλαμπόκι, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρεται για 10.000 τόνους, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει τιμή. Τις τιμές που ακούγονται για την φετινή χρονιά ντρεπόμαστε ακόμα και να τις πούμε. Ευελπιστούμε ωστόσο ότι όμως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ε.Α.Σ. Λεχαινών θα φροντίσει ώστε τα μέλη – παραγωγοί της να κερδίσουν ένα μεροκάματο για να περάσουν το χειμώνα και να προγραμματίσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».
Keywords
Τυχαία Θέματα