Η βιωσιμότητα του χρέους στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά – Μπάιντεν

Με επίκεντρο την βιωσιμότητα του χρέους και το θέμα της Χρυσής Αυγής που συζητήθηκαν επί μία ώρα, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Οι κ.κ. Σαμαράς

και Μπάιντεν είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση για δέκα λεπτά. Στο υπόλοιπο μέρος της συνάντησης, παρούσες ήταν οι πενταμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών

Από τις πρώτες διαρροές επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι κύριοι Σαμαράς και Μπάιντεν συζήτησαν την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ -που εμφανίζονται ως «ενεργειακό τρίγωνο» στην Α. Μεσόγειο.

Με τον κ. Μπάιντεν συζήτησε και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωνε κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «αυτό εισπράξαμε από τις επαφές με τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς και αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε».

Αναφέρθηκαν όμως και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει μία ομάδα υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών που ασχολούνται με θέματα ελέγχου των συνόρων και της λαθρομετανάστευσης για εκπαίδευση και για εξοπλισμό. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι λαθρομετανάστες είναι περίπου όσοι και οι άνεργοι στην χώρα το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα ήταν να έχουν 40 εκατομμύρια λαθρομετανάστες περισσότερους από όσους είναι στην χώρα. Ενημέρωσε δε ότι καλώς ή κακώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή στο συγκεκριμένο θέμα. Παρέδωσε μάλιστα τον κ. Μπάιντεν φάκελλο που έχει επιμεληθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας.

Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μίλησαν ακόμη για το ταξείδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ. Μίλησαν και για τα θέματα εμπορίου και για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθεί η συμφωνία διατλαντικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά και την προεδρία της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τελος οι κ.κ. Σαμαράς και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στο κυπριακό και στην πρωτοβουλία του κ. Νίκου Αναστασιάδη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα της Κύπρου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τα προβλήματα στη λειτουργία του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού.

Έτσι κατά σειρά θα συναντηθεί με την επικεφαλής των Δημοκρατικών κα Νάνσυ Πελόζι και μέλη της βουλής των αντιπροσώπων, με μέλη της Hellenic Caucus -πρόκειται για ομάδα βουλευτών που προωθούν τα ελληνικά θέματα στο Κογκρέσο και με την ηγεσία της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.

Πάντως λόγω του κλεισίματος του ομοσπονδιακού κράτους ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεση βυζαντινής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Η Δημοκρατία λειτουργεί

Εξερχόμενος του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός προτίμησε να κάνει δήλωση για τις εξελίξεις περί την Χρυσή Αυγή.

Αφού υπογράμισε ότι οι τέσσερις πρώτοι βουλευτές που απολογήθηκαν “είναι υπόλογοι και υπόδικοι” (ο ένας που προφυλακίσθηκε και οι τρεις που αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους) και ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, τόνισε: “Είμαστε Δημοκρατία που λειτουργεί και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της”. Για να καταλήξει στην επισήμανση “αυτό σημαίνει δημοκρατική ομαλότητα”.

The post Η βιωσιμότητα του χρέους στο τραπέζι της συνάντησης Σαμαρά – Μπάιντεν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα