Η Τουρκία χτίζει τείχος για να αποφύγει το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία

Μεγάλο κύμα μεταναστεύσεων περιμένουν στην Τουρκία γι’ αυτό και…προετοιμάζονται, χτίζοντας τείχος, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα χιλιάδων πολιτικών προσφύγων.

Για ακόμη μία φορά, ο άμαχος πληθυσμός μιας χώρας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας, προσπαθώντας να ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή, ξεφεύγοντας από την δίνη των αιματηρών συγκρούσεων. Όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η χώρα η οποία «υποδέχεται» τους μετανάστες, τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες.

Λίγοι κατανοούν ότι οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες είναι

τα πιόνια ενός συστήματος, το οποίο εκμεταλλεύεται την κατεστραμμένη ζωή τους, βρίσκοντας με αυτόν τον τρόπο φθηνά εργατικά χέρια. Έτσι, αντί για δεύτερη ζωή, συνήθως γίνονται δέκτες ρατσιστικής συμπεριφοράς, κινδυνεύοντας ακόμα και με φυλάκιση ή και με απέλαση.

Όσον αφορά την περίπτωση της Τουρκίας, Εκσκαφείς άρχισαν να σκάβουν τα θεμέλια στην Νουσαϊμπίν, μια μεθοριακή περιοχή 10 χλμ. βόρεια της συριακής πόλης Καμισλί, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, ανταρτών και αραβικών φυλών.

Το τείχος θα καλύπτει μόλις ένα τμήμα των 900 χιλιομέτρων της μεθορίου, αλλά σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανησυχία της Άγκυρας για την εξάπλωση της βίας από τη βόρεια Συρία.

Τοπικός αξιωματούχος στην Νουσαϊμπίν επιβεβαίωσε την έναρξη των έργων κατασκευής, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το μήκος του τείχους. Ωστόσο διεξήχθη συζήτηση για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου και αποφασίστηκε το μήκος του να εκτείνεται σε 2,5 χλμ.

Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο των 2.000.000 προσφύγων από την Συρία, είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των αντικαθεστωτικών.

Πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2014

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι άλλα 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αναμένεται να προστεθούν το 2014 και ακόμη 2,25 εκατομμύρια θα εκτοπιστούν εντός της χώρας τους, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε σήμερα σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ αρμόδιο για το συντονισμό σε ανθρωπιστικά θέματα (OCHA)OCHA, έως και 8,3 εκατ. άνθρωποι —ή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας προπολεμικά, που υπολογιζόταν σε 23 εκατομμύρια— θα χρειάζονται βοήθεια περί τα τέλη του 2014, αριθμός αυξημένος κατά 37% σε σχέση με το 2013, περιλαμβανομένων 6,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων υπολογίστηκε ότι θα αυξηθεί κατά 54%.
Ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια ως τον Δεκέμβριο του 2013 (+1 εκατ. σε σχέση με σήμερα) και να αυξηθεί κατά άλλα 2 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων ως σήμερα έχει καταγραφεί στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Ιράκ.

The post Η Τουρκία χτίζει τείχος για να αποφύγει το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα