Η «Τόσκα» στο Ηρώδειο

Το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι «Τόσκα» θα παρουσιάσει η ΕΛΣ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου.

Η εξαιρετικά δημοφιλής τρίπρακτη όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1942 με πρωταγωνίστρια την 19χρονη τότε Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή ως Μαρία Κάλλας και από τότε το κοινό την ζητά συνέχεια.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα βερισμού από την ιταλική λέξη «βέρο» που σημαίνει

«αληθινό»,η ιστορία της Τόσκα κινείται σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό περιβάλλον όπου οι συνθήκες κινδύνου και βίας βοηθούν την ανάπτυξη των έντονων συναισθημάτων: Στην Ρώμη, ο βαρόνος Σκάρπια, επί κεφαλής των δυνάμεων κατοχής, ζητά από την όμορφη και ερωτευμένη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσσι, ενός ιδεαλιστή επαναστάτη. Στριμωγμένη, σε άμυνα, η Τόσκα θα σκοτώσει τον Σκάρπια, χωρίς όμως να μπορέσει να σώσει τον Καβαραντόσσι από το θάνατο. Όταν το έγκλημά της αποκαλύπτεται, προκειμένου να διαφύγει από εκείνους που την κυνηγούν, η Τόσκα αυτοκτονεί.

Ο Πουτσίνι ήθελε να μοιάζουν τα πάντα ρεαλιστικά στην Τόσκα. Ήταν υπέρ της συνεχούς δράσης και επενέβαινε συνεχώς στο λιμπρέτο. Μάλιστα επιθυμούσε να αφαιρέσει και την διάσημη σήμερα άρια Vissi d’ arte γιατί ένιωθε ότι παρακώλυε τη σκηνική δράση. Στην Τόσκα οι τρεις πράξεις ολοκληρώνονται στις πιο κρίσιμες στιγμές για να κρατούν σε αγωνία και διαρκή εγρήγορση τους θεατές. Η Α’ Πράξη ολοκληρώνεται σε μουσικό πανδαιμόνιο, με τον Σκάρπια να διατυπώνει τις σκοτεινές προθέσεις του. Θα τις υλοποιήσει άραγε και πώς; Η αυλαία στη Β’ Πράξη πέφτει ακόμα πιο εντυπωσιακά με τον φόνο του Σκάρπια από την Τόσκα. Η αγωνία κορυφώνεται: θα προλάβει άραγε η Τόσκα να σώσει τον αγαπημένο της και να διαφύγουν μαζί; Στην Γ’ Πράξη την έκπληξη του κοινού –όπως και της Τόσκας- για την εκτέλεση του Καβαραντόσσι διαδέχεται αστραπιαία η δική της αυτοκτονία.

Σκηνοθεσία: Ούγκο Ντε Άνα

Στον ρόλο της Φλόρια Τόσκα, οι Ντανιέλα Ντεσσί (26, 28/7) και Τσέλια Κοστέα (27, 29/7). Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Παιδική Χορωδία ROSARTE.

Στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο. Είσ.: € 25, € 45, € 55, € 60. Διακεκριμένη ζώνη € 85, € 100. Προπώληση από τα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, 2103662100, 2103612461, 2103643725), τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα) και το www.nationalopera.gr.Ομαδικά εισιτήρια: 2103711342

Keywords
Τυχαία Θέματα