Η θεραπεία της ουλίτιδας προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό!

Η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να επιβραδύνει τις βλάβες στις αρτηρίες που ανοίγουν τον δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν πως όσο βελτιωνόταν η υγεία των ούλων ομάδας εθελοντών, επιβραδυνόταν η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες που βρίσκονται στον λαιμό και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι αθηρωματικές πλάτες προκαλούν στένωση των αρτηριών και αποτελούν την γενεσιουργό αιτία των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Στη

μελέτη συμμετείχαν 420 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η υγεία των ούλων τους και οι αθηρωματικές πλάκες στις καρωτίδες τους.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί μία τριετία, διαπιστώνοντας ότι η βελτίωση στην υγεία των ούλων και η μείωση του φορτίου των βακτηρίων που σχετίζονται με την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο, σχετιζόταν με χαμηλότερο ρυθμό συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στις καρωτίδες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA).

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι η αθηροσκλήρωση των ασθενών εξελισσόταν παράλληλα με την περιοδοντική νόσο και το βακτηριακό προφίλ των ούλων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μουάζ Ντεσβαριέ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας Mailman του Κολούμπια.

«Πρόκειται για τα πιο άμεσα στοιχεία έως σήμερα για το όφελος στο καρδιαγγειακό σύστημα του ελέγχου των βακτηρίων στα ούλα», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πείθονται ολοένα περισσότερο ότι η ουλίτιδα συσχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γι’ αυτό και συνιστούν ανεπιφύλακτα να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο των δοντιών και των ούλων, καθώς και να καθαρίζουμε καθημερινά, δύο φορές, τα δόντια μας.

The post Η θεραπεία της ουλίτιδας προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα