Η μυστηριώδης επανεμφάνιση Σημίτη;

Η χθεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Γ. Καμίνη στη Βουλή μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας σε μία περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου αναζητεί τρόπους συνεργασίας με τη ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη δείχνει να έχει μείνει από καύσιμα μετά την έξοδό της από τη

Συγκυβέρνηση.

Αρκετοί και όχι άδικα αποδίδουν πολιτικά χαρακτηριστικά στη συνάντηση που υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά πλαίσια της αυτοδιοίκησης. Την ίδια ημέρα άλλωστε οι γνωστοί ως «fabulous Five», οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Γ. Δημαράς, Π. Σκοτινιώτης, Φ. Φίλιος), συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν ότι η κυβέρνηση αναδιπλώνεται σε πιο συντηρητική κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σε κάθε αλλαγή, λειτουργώντας ως «κήρυκας της στασιμότητας. Τα περί πολιτικής παρέμβασης που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την ακινησία, την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση και την πόλωση, δύσκολα μπορεί να τα πιστέψει κανείς.

Το σίγουρο είναι ότι το κενό που έχει προκύψει στο χώρο της κεντροαριστεράς θα κλείσει σύντομα. Ο Κ. Σημίτης θα παίξει το ρόλο του. Πιθανότατα θα προσδώσει μία θεσμική διάσταση στο όλο εγχείρημα. Ο Γ. Παπανδρέου είναι καμένο χαρτί. Ο Ευαγ. Βενιζέλος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχουν να διαχειριστούν το βάρος της συμμετοχής τους στη Κυβέρνηση. Ο Φ. Κουβέλης και η σημερινή ΔΗΜΑΡ θα παίξουν ενεργό ρόλο στο νέο σχήμα, λόγο της μεγάλης όσμωσης με το χώρο. Στελέχη όπως ο Ν. Μπίστης ή ο Γ. Ραγκούσης παρακολουθούν κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους και περιμένουν.

Να εικάσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κ. Δαμανάκη; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να μη συζητήθηκε. Η θητεία της ελληνίδας επιτρόπου λήγει και η ίδια επιθυμεί την επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπό ποίο σχήμα και με ποιόν επικεφαλή μένει να το δούμε. Ειδικά για το τελευταίο οι πληροφορίες λένε ότι αναζητείτε νέο και άφθαρτο πρόσωπο από το χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα