Η μητέρα των μαχών στη διαπραγμάτευση με την τρόικα – Τι ζητά ο Σαμαράς από Μέρκελ

Η… μητέρα τωνμαχών στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε την φήμη του… αντιμνημονιακού.

Απλώς διαπιστώνεται

πλέον στην κυβέρνηση ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αντέξουν να ψηφίσουν. Αλλά και ότι οι κοινωνικές εκρήξεις που θα προκύψουν από νέα δυσβάσταχτα εισπρακτικά μέτρα, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ατραπούς την ελληνική οικονομία. Διακινδυνεύοντας έτσι να χαθούν όλες οι θυσίες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, το μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει εκστρατεία εντός και εκτός Ελλάδος προκειμένου να μειώσουν την πίεση των δανειστών μας. Είναι ενδεικτική η φράση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου προς το «Π» ότι η τρόικα γράφει μελανές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ που ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, θέλει να διασφαλίσει και συμμαχίες με τις χώρες του Νότου πριν θέσει το θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου.

Έτσι σήμερα σε ένα ταξίδι-αστραπή, ο κ. Σαμαράς μετέβη στην Μάλτα και σε λίγο στην Ιταλία. Αφορμή είναι η κοινή στάση των χωρών της Μεσογείου έναντι της

λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς θέτει ευθέως και το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού ε τον ομόλογο του της Μάλτας στη Βαλέττα κατά την οποία ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην περίπτωση της Ελλάδος έχουμε προχωρήσει στην δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε κάνει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Ελλάδα πίσω στην οικονομική κανονικότητα» είπε με νόημα. Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στην ΕΕ και συνδέοντας το οικονομικό με το μεταναστευτικό επεσήμανε: «Έχουμε τόσους ανέργους όσο και παράνομους μετανάστες, αυτό δεν μπορεί να πάει άλλο». Για να προσθέσει ότι θα επιδιώξει την επίτευξη κοινής θέσης με την βοήθεια της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τη Ρώμη όπου στις 5 τοπική ώρα θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογο του Ενρίκο Λέτα. Είναι ενδεικτικό ότι το ιταλικό πρακτορείο ANSA κάνει σήμερα λόγο για ένταση μεταξύ Αθήνας-τρόικας λόγω ακαμψίας δανειστών, συνδέοντας την επίσκεψη Σαμαρά σήμερα στη Ρώμη με αυτή την προοπτική.

The post Η μητέρα των μαχών στη διαπραγμάτευση με την τρόικα – Τι ζητά ο Σαμαράς από Μέρκελ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα