Η Μαφία «ζει και βασιλεύει» σε ΗΠΑ και Ιταλία

Η διεθνής κοινότητα ανακουφίστηκε, όταν το 1987 το FBI εξάρθρωσε στη Νέα Υόρκη και τις τελευταίες οικογένειες μαφιόζων, που ήταν η συνέχεια της τρομερής Κόζα Νόστρα, η οποία ξεκίνησε στην Σικελία και ανδρώθηκε στην Αμερική.

Η χρονιά αυτή, μπορεί να σήμανε το τέλος της γενιάς του Αλ Καπόνε, ωστόσο τότε έκανε το ντεμπούτο του ο Ντομένικο Ρανκαντόρε. Ο περιβόητος Ιταλός μαφιόζος, μέλος εγκληματικής οργάνωσης στην Ιταλία, «βαφτίστηκε» πλήρες μέλος το 1990.

Εμενε

στο Οξμπριτζ του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, με το ψευδώνυμο Μαρκ Σκίνερ. Φυγάς από ιταλικές φυλακές, είχε δημιουργήσει στο απομονωμένο προάστιο του Λονδίνου, τον εγκληματικό του δίαυλο, με τους ομοϊδεάτες του στην Ιταλία. Η φυλάκισή του ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η μαφία εξαρθρώθηκε. Αντιθέτως, ο δύσκολος εντοπισμός του, δείχνει ξεκάθαρα την αδυναμία των αρχών να καταστείλουν ένα νέο είδος εγκληματικής οργάνωσης, που δεν έχει σχέση με εκείνη που ήξεραν στο παρελθόν, με τα κλειστά οικογενειακά χαρακτηριστικά. Εχει πλέον αναπτυχθεί και χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και μάλιστα πολλοί πιστεύουν, ότι ενίοτε λειτουργεί στην Ιταλία σαν δεύτερη κυβέρνηση!

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Κολούμπια, Αλεξάντερ Στιλ, σε παλαιότερη ανάλυσή του, έφερε το παράδειγμα των εκλογών του 2008, τότε που κάτω από την μύτη των αρχών, βουλευτής καταδικασμένος για σχέσεις με την μαφία, έβαλε υποψηφιότητα με το κόμμα του Μπερλουσκόνι σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό δείχνει την καλά δικτυωμένη μαφία που με τις πλάτες διεφθαρμένων δικαστών καταλαμβάνει θέσεις ακόμα και σε κυβερνητικά πόστα.

Στην Ιταλία, αρκετοί που κατά καιρούς έχουν ανέβει σε υψηλά αξιώματα, έχουν διασυνδέσεις με εγκληματίες, όπως ο Ρανκαντόρε. Μέσω αυτών των γνωριμιών κερδίζουν χρήματα, από εκβιασμούς και ληστείες, με αποτέλεσμα να αποκτούν δύναμη και να ελέγχουν, από δικαστές μέχρι και την διαχείριση σκουπιδιών, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της νότιας Ιταλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα