Η κιθάρα του Μπόμπ Ντίλαν πωλήθηκε για σχεδόν 1 εκατ. δολάρια

Για σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη η κιθάρα του Μπομπ Ντίλαν, η οποία το 1965 είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο φεστιβάλ φολκ μουσικής του Νιούπορτ.

Η ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster του Ντίλαν βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Κρίστις, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αφού οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η κιθάρα θα έπιανε το πολύ 500.000 δολάρια.

Ο άνθρωπος που απέκτησε τη θρυλική κιθάρα έναντι 965.000 δολαρίων, είναι συλλέκτης

και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την συγκεκριμένη κιθάρα την είχε χρησιμοποιήσει ο Ντίλαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Ρόουντ Αϊλαντ, πριν από 48 χρόνια, όταν επέλεξε να κάνει στροφή προς έναν πιο ηλεκτρικό ήχο.

Τότε μάλιστα είχε αποδοκιμαστεί αρκετά για την επιλογή του αυτή, αφού ήρθε σε ρήξη με την παλιά φρουρά του κινήματος της παραδοσιακής μουσικής, καθώς εγκατέλειψε τον ήχο της ακουστικής κιθάρας μέσα από συνθέσεις όπως το «Blowin’ in the wild» προκειμένου να ασχοληθεί με ακούσματα ενισχυμένου ροκ σαν το «Like a rolling stone».

Στο εν λόγω φεστιβάλ ο κόσμος είχε γιουχάρει τον Ντίλαν επειδή τόλμησε κι έπαιξε τρία κομμάτια με ηλεκτρικό ήχο, ενώ οι «καθαροί» της φολκ μουσικής τον αποκάλεσαν προδότη και ξεπουλημένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόμπ Ντίλαν είχε ξεχάσει τη Fender Stratocaster στο ιδιωτικό αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από συναυλία της περιοδείας του.

Ο πιλότος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους επικοινωνίας του, έτσι ώστε να την επιστρέψει αλλά μάταια, αφού δεν του απάντησαν ποτέ. Έτσι η κιθάρα έμεινε στην οικογένειά του.

The post Η κιθάρα του Μπόμπ Ντίλαν πωλήθηκε για σχεδόν 1 εκατ. δολάρια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα