Η κακή διάθεση… βελτιώνει τη μνήμη

Κι όμως μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι παρόλο που η κακή διάθεση μπορεί να είναι δυσάρεστη, έχει όμως θετικό αντίκτυπο, καθώς βελτιώνει την κριτική ικανότητα και ενισχύει τη μνήμη.

Η μελέτη αυτή που έκανε ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Τζόζεφ Φόργκας, δείχνει ότι όσοι άνθρωποι διέθεταν καλύτερη κριτική σκέψη και έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον τους, είχαν αρνητική διάθεση συγκριτικά με εκείνους που ήταν πιο ευδιάθετοι και πίστευαν ότι τους έλεγαν.

Όπως σχολίασε ο καθηγητής

Φόργκας «Ενώ η θετική διάθεση δείχνει να ευνοεί τη δημιουργικότητα, την ευελιξία, τη συνεργασία και την εξάρτηση από πνευματικές διεξόδους, η αρνητική διάθεση πυροδοτεί μία περισσότερο προσεκτική σκέψη με το επίκεντρο στην παρατήρηση του εξωτερικού κόσμου», ενώ προσθέτει ότι: «Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η μελαγχολία… προωθεί τις διαδικασίες επεξεργασίας των πληροφοριών, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση περισσότερο κρίσιμων καταστάσεων».

Για τις ανάγκες της έρευνας ο Φόργκας και η ομάδα του πραγματοποίησαν αρκετά ψυχολογικά τεστ.

Αρχικά προκαλώντας χαρούμενα και δυσάρεστα συναισθήματα στους εθελοντές μέσω της παρακολούθησης ταινιών, αλλά και αναπολώντας θετικά και αρνητικά γεγονότα.

Σε ένα από τα τεστ οι εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία φημών και σύγχρονων μύθων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν αρνητική διάθεση είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πιστέψουν στους μύθους, αλλά και να πάρουν παρορμητικά αποφάσεις με βάση τις φυλετικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις τους, καθώς επίσης και λιγότερο πιθανό να κάνουν λάθη όταν χρειάστηκε να ανακαλέσουν ένα γεγονός στο οποίο ήταν μάρτυρες.

Η έρευνα συνεπώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θλιμμένοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να εκφράζονται με γραπτά επιχειρήματα, το οποίο σύμφωνα με τον Φόργκας δείχνει ότι μία «ελαφρώς αρνητική διάθεση μπορεί πράγματι να προωθήσει ένα περισσότερο σαφές και τελικώς περισσότερο επιτυχημένο τρόπο επικοινωνίας».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου της αυστραλιανής επιστημονικής επιθεώρησης Science.

The post Η κακή διάθεση… βελτιώνει τη μνήμη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα